Open oproep Anders werken aan wonen

Nieuws

Open oproep Anders werken aan wonen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-11-2021

Nederland staat voor een complexe woonopgave. Hoe kunnen we anders werken aan wonen? Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie nodigt coalities van ontwerpers en, bijvoorbeeld, woningcorporaties, lokale overheden en experts uit om een onderzoeksvoorstel in te dienen en op basis daarvan te werken aan een integrale aanpak van vraagstukken rondom wonen. Het Stimuleringsfonds stelt subsidies beschikbaar van €30.000 per project. Een voorstel indienen kan tot en met 28 maart 2022.

Integrale aanpak nodig

De Nederlandse woningmarkt zit op slot. Het woningaanbod is te eenzijdig en de huizenprijzen blijven maar stijgen. Verduurzaming en verbetering van de leefbaarheid staat hoog op de agenda. Betrokken partijen moeten daarom de opgave duurzaam, inclusief én vanuit de huidige en toekomstige woonbehoeften aanpakken.

Gezien de complexiteit van de woonopgave is een integrale aanpak noodzakelijk, alle belanghebbenden moet samenwerken. Ontwerpers leveren in dit proces een belangrijke bijdrage. Zij zijn in staat om de complexiteit van de opgave inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Ontwerpers kunnen in beeld brengen waar koppelingen van verschillende aspecten en opgaven kunnen plaatsvinden. Zij kunnen bovendien uiteenlopende belangen zichtbaar maken en samenbrengen vanuit het gemeenschappelijk belang.

Oproep

Het Stimuleringsfonds richt deze open oproep aan gemeenten, gebiedsontwikkelaars, woningcorporaties, maatschappelijke initiatieven, marktpartijen, erfgoedspecialisten, wooncoöperaties, VVE’s en andere collectieven van bewoners.

Subsidie aanvragen

Projecten die, op basis van ontwerpend onderzoek, op verschillende niveaus innovatieve perspectieven, strategieën en oplossingen ontwikkelen voor de woonopgave in Nederland komen in aanmerking voor subsidie van het Stimuleringsfonds.

  • deadline: uiterlijk 28 maart 2022
  • aantal subsidies: 15 voorstellen à € 30.000 (fase 1)
  • looptijd: mei 2022 – januari 2023, daarna is het mogelijk een aanvraag in te dienen voor een vervolgfase à max. € 40.000 (fase 2)
  • partijen kunnen ter voorbereiding van een aanvraag een opstartsubsidie aanvragen, doorlopend tot en met 1 februari 2022.

Online werkbijeenkomst Anders werken aan wonen

Deze open oproep wordt 16 december gelanceerd tijdens de online werkbijeenkomst Anders werken aan wonen. Aanmelden kan hier. 

Fotografie: Minitopia ’s-Hertogenbosch. Rens van Boxmeer. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.