Opening Cheap tech Activiteitencentrum

Opening Cheap tech Activiteitencentrum

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-04-2011

Op dinsdag 5 april is het gloednieuwe buurt- en jongerencentrum aan de Reimerswaalstraat 101 in Osdorp geopend. Osdorp ontstond in het kader van Het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) van Amsterdam na de Tweede Wereldoorlog op basis van het stedenbouwkundige ontwerp van Cornelis van Eesteren. Sinds de jaren negentig vindt hier een groot stadsvernieuwingsproject plaats. Op deze manier tracht men de stedenbouwkundige problemen te elimineren maar tegelijkertijd de kwaliteiten te behouden. Een van deze kwaliteiten zijn de groene, rijk begroeide zones tussen de bouwblokken.

In 2005 won Atelier Kempe Thill een besloten prijsvraag om binnen één van deze groenstroken in de Reimerswaalbuurt een klein jeugd- en buurtcentrum te ontwerpen. De opgave betrof het ontwerp van een klein bouwvolume dat zich zorgvuldig in het bestaande boombestand voegt, voldoende afstand houdt tot de omliggende woonblokken en een alzijdig, monumentaal en goed zichtbaar autonoom object vormt.

Twee ruimtelijke concepten
Het gerealiseerde gebouw bestaat uit de eenvoudige opeenstapeling van twee ruimtelijke concepten welke lijnrecht tegenover elkaar staan. De begane grond is ontworpen als een platte koek welke zich door middel van de alzijdige beglazing volledig oriënteert op de omgeving. Het plein met het dominante bomendak wordt op deze wijze onderdeel van het interieur en vormt daarmee een royale uitbreiding van de kleine binnenruimte. Dit effect wordt versterkt door de sobere vormgeving en de terughoudende grijze kleurstelling van het interieur. Op de verdieping bevindt zich de activiteitenzaal. Om de gewenste multifunctionaliteit en gebruiksneutraliteit te realiseren is de gevel volledig gesloten. Hierdoor wordt een geluidsdichte, hermetische en introverte ruimte gevormd.

De neutrale verschijningsvorm wordt gerelativeerd door de royale vrije hoogte en de twee grote daklichten welke de ruimte aangenaam natuurlijk verlichten. De zaal is bewust terughoudend vormgegeven om de werking van de bovenlichten binnen de ruimte te maximaliseren. Hierdoor ontstaat een uitgesproken karakter welk de multifunctionaliteit niet belemmert. De combinatie van deze twee ruimtelijke concepten, de volledig open en de volledig gesloten ruimte, bepalen de verschijningsvorm en het karakter van het gebouw. Van buiten is dit direct leesbaar in de vormgeving van de gevel. Het contrast tussen de twee ruimtelijke concepten bepaalt ook de waarneming van het interieur van het gebouw en biedt een ruimtelijke verassing omdat de volledig gesloten ruimte op de verdieping veel helderder oogt dan de volledig geopende begane grond.


Cheap tech
Het beschikbare bouwbudget was extreem laag. Om binnen deze randvoorwaarden alsnog een aantrekkelijk en ruimtelijk gebouw te kunnen realiseren zijn talloze voordelige bouwtechnieken uit de industrie toegepast.
Het gebouw bestaat uit een staalconstructie met een kalkzandsteen invulling. Alle technische installaties zijn in speciaal gecreëerde holtes in wanden en verdiepingsvloeren geïntegreerd zodat geen verlaagd plafond nodig is. De glazen gevel bestaat uit een voordelig semi-structureel,volgazen gevelsysteem met glasvlakken tot 5 meter lengte welke enkel aan boven- en onderzijde met een 6,5cm hoog aluminium Z-profiel ingeklemd worden. De structureel verlijmde glasdeuren zijn speciaal voor dit project ontwikkeld. Voor het gesloten gevelgedeelte is gekozen voor een polyurethaan spuitisolatie systeem.


De isolatie wordt in vloeibare vorm op de kalkzandsteen opgespoten en schuimt ter plaatse op. Vervolgens wordt het ruwe oppervlak met een verflaag tegen UV straling beschermd. De verschijning van de buitengevel haalt haar overtuigingskracht uit de spanning tussen de twee systemen: op de extreem gladde, transparante en spiegelende glassokkel rust een ruwe en schaalloze polyurethaan doos.
De binnenzijde is door middel van een soortgelijk proces van economische ontwerpaspecten tot stand gekomen. De licht ruwe betonvloer is enkel met polyurethaan verf gecoat terwijl het plafond slechts met grof akoestisch spuitpleister is afgewerkt. Contrasterend met deze finish zijn de grote spiegelende vaste binnenbeglazingen, de gladde neutrale industrieverlichting en twee elegante stalen trappen.

Aanvullende gegevens

Programma
Architect Atelier Kempe Thill, Rotterdam
Projectteam André Kempe, Oliver Thill, David van Eck, Andrius Raguotis, Blanca Sanchez Babe, Ruud Smeelen, Giorgio Terraneo
Opdrachtgever Ymere Ontwikkeling Amsterdam
Bouw april 2010-januari 2011
Bruto vloeroppervlakte 285 m2
Bruto volume 1350 m3
Bouwkosten € 550.000 inclusief installaties excl. BTW
Adviseur bouwfysica Adviesbureau Nieman, Zwolle
Adviseur constructie BREED Integrated Design, Den Haag
Hoofdaannemer ERA Contour, Zoetermeer
Foto’s Ulrich Schwarz
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.