Opening Elbphilharmonie Hamburg

Nieuws

Opening Elbphilharmonie Hamburg

Door: Jacqueline Knudsen | 09-01-2017

Na 10 jaar bouwen is het zover: de Elbphilharmonie in Hamburg opent op 11 januari 2017 zijn deuren. In HafenCity aan de oevers van de rivier de Elbe is bovenop een bestaand pakhuis een gebouwencomplex gerealiseerd naar ontwerp van Herzog & De Meuron architecten. Het complex bevat naast drie concertzalen een hotel, 45 appartementen, alsmede een openbaar toegankelijke Plaza met een 360 ° panoramisch uitzicht over de stad. De grote concertzaal biedt plaats aan 2100 toehoorders en is dit seizoen al geheel uitverkocht. Men kan wel een architectuurtour boeken bij de Elbphilharmonie.

Het archaïsche uiterlijk van pakhuis Kaispeicher A (1966) vormt een mooi contrast de golvende glazen gevels van de opbouw. Tussen de oud- en de nieuwbouw is er een openbaar toegankelijk gebied, de Plaza, met een uniek 360 ° panoramisch uitzicht over de stad vanaf een hoogte van 37 meter.
De oude Kaispeicher herbergt een parkeergarage met ca. 500 plaatsen, de spa-faciliteiten en conferentiezalen van het hotel, muziekonderwijsruimten, diverse backstage kamers en een auditorium (Kaistudio). Via een 82 meter lange concave roltrap bereikt men de foyers.

D grote zaal op 50 meter van de begane grond heeft 2100 zitplaatsen en is het hart van de Elbphilharmonie. Het orkest zit in het midden van de zaal, met rondom steil oplopend de rijen zitplaatsen De zaal is losgekoppeld van de rest van het gebouw. Voor de akoestiek is een speciaal materiaal ontwikkeld, de zogenaamde White Skin.
De Kleine Zaal met 550 plaatsen heeft een klassieke opzet van de ‘schoenendoos’ en is eveneens akoestisch losgekoppeld. De derde zaal, de Kaistudio 1, kan ca. 170 bezoekers ontvangen en ligt in het oude pakhuis.

Witte huid in grote zaal

De White Skin bestaat uit in totaal van 10.000 gipsvezelplaten, een mengsel van natuurlijke gips en gerecycled papier. De panelen zijn gefreesd op basis van tot de millimeter nauwkeurige 3D-berekeningen en hebben een akoestisch optimale oppervlaktestructuur. Ze voldoen aan de hoogste eisen ten aanzien van akoestische kwaliteit, gewicht, brandbeveiliging en duurzaamheid. De panelen hebben organische vormen met in totaal ca. één miljoen cellen en wegen tussen de 35 en 125 kilogram. De White Skin is ontwikkeld door de architecten, in nauwe samenwerking met de akoesticus Yasuhisa Toyota, Het is een witte huid met een oppervlakte van 6500 vierkante meter.

Glazen gevel

De schitterende glazen gevel van de Elbphilharmonie bestaat uit 1100 afzonderlijke ruiten, elk 4 à 5 meter breed en 3 meter hoog. In de foyer zijn ze zelfs meer dan 5 meter hoog. De ruiten zijn voorzien van kleine basaltgrijze reflecterende stippen, die opwarming reduceren Zowel de kromming, het formaat als de bedrukking van elke ruit zijn computergestuurd berekend en geproduceerd en afgestemd op de specifieke locatie binnen het gebouw. Ieder glas element weegt ongeveer 1,2 ton. Het glazen oppervlak van de Elbphilharmonie beslaat 16.000 vierkante meter. De façade werd in januari 2014 voltooid. De afbouw en inrichting van het concertgebouw heeft nog twee jaar in beslag genomen.

Op de website van de Elbphilharmonie kan men een interactief filmpje bekijken waarin men door het gebouw kan vliegen, opgenomen met drones.

 

Tekst Jacqueline Knudsen

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.