Opening flexibel Park Paviljoen Hoge Veluwe

Nieuws

Opening flexibel Park Paviljoen Hoge Veluwe

Door: Petra Starink | 18-06-2019

Het nieuwe Park Paviljoen voor het Nationale Park de Hoge Veluwe, ontworpen door architectencombinatie De Zwarte Hond / Monadnock wordt vrijdag 21 juni geopend door Koning Willem-Alexander. Het nieuwe gebouw  is een markant oriëntatiepunt midden in het bos, en in het paviljoen zijn een restaurant , parkwinkel, en educatie-en ontvangstruimten gehuisvest. Voor de architecten was het belangrijk dat het hele gebouw een vanzelfsprekend onderdeel moest zijn van het landschap en parkervaring.  Dit is terug te zien in de samenwerking met licht-en interieurontwerpers. Het gebouw reflecteert de directe verbondenheid met de natuur van de Hoge Veluwe.

Park Paviljoen

Het Park Paviljoen ligt op een open plek in het hart van het Park. Bij benadering vanaf de kopse zijde is het silhouet van het gebouw – de herkenbare dubbele kap – al van veraf tussen de bomen door te zien. Daarachter ontwikkelt het gebouw zich tot een bijzondere gebogen vorm, met een meer intieme schaal. Een grote glazen gevel over de hele lengte biedt een magnifiek zicht op de prachtige omgeving. Juist hier is het grote gebouw bescheiden en van menselijke maat, vanwege haar lage dakrand. Langs de glaswand strekt zich de centrale ruimte uit, een grote ‘woonkamer’ met centraal een stijlvolle trap en aan het eind de grote haard.

Onder het imposante gebogen plafond, zijn de informatiebalie, de parkwinkel en het restaurant te vinden. Op een natuurlijke manier wordt de bezoeker door het pand geleid. Aan de boszijde van het gebouw is de gevel zelf meer gesloten, maar het grote balkon biedt daar juist weer een fraai uitzicht op de bosrand.

Omringende landschap

Net als het gebouw zelf gaat het interieur een verbintenis aan met het omringende landschap. Als bezoekers de hoge ruimte met gebogen wanden binnentreden is de verrassing groot: de glaswand biedt een steeds veranderend uitzicht op De Hoge Veluwe. Boven de hoofden van de bezoeker strekt het gewelfde plafond zich uit over de volledige lengte van de ruimte. Negen kroonluchters projecteren een betoverend patroon op het plafond. Deze lichtinstallatie is ontworpen door Beersnielsen lichtontwerpers en is gebaseerd op een algoritme van de zon die door de bladeren schijnt – een voorbeeld van ‘biophilic design’.

Glazen gevel met intieme nissen

‘Een plek om je thuis te voelen’ was een belangrijk uitgangspunt voor het interieurontwerp. De architecten hebben hierop ingespeeld door in de glazen gevel intieme nissen te creëren en aan de kopse kant een grote haard met comfortabele stoelen te ontwerpen. De losse interieurelementen zijn ontworpen in nauwe samenwerking met Vos Interieur.
Ook deze reflecteren de omringende natuur door het gebruik van ruige natuurlijke materialen als leer en eikenhout.

Gietvloer van Bolidt

Vos Interieur ontwierp voor het restaurant tafels en houten banken met bedieningsmeubels op de uiteinden. Elke bank bestaat uit drie segmenten die ook in een andere configuratie opgesteld kunnen worden. Piet Hein Eek nam het ontwerp van de losse stoelen voor zijn rekening en Bolidt ontwikkelde samen met de architecten een nieuw type gietvloer, die rijk genuanceerd van kleur is.

Flexibel indeelbaar paviljoen

Het flexibel indeelbare Park Paviljoen is multifunctioneel en voorzien van zonnepanelen en een warmte- en koudeopslag. Zorgvuldige materiaalkeuzes en accu­rate detailleringen maken het gebouw duurzaam en onderhoudsarm. Antea Group heeft samen met VDNDP het DO uitgewerkt tot een voldragen TO inclusief het schrijven van het bestek.
De bouw van het Paviljoen is een mijlpaal in de grootschalige vernieuwing van het centrumgebied van het Park. Ook het evenemententerrein, de speeltuin, de ontsluitingswegen, de fietspaden en de parkeerplaats zijn opnieuw ingericht. Daarnaast wordt in de toekomst de fietsenstalling gedraaid en worden de ingangen en – op den duur – het museum onder de grond, het Museonder, vernieuwd. Het landschapsplan is van de hand van H+N+S Landschapsarchitecten.

Zaterdag 22 en zondag 23 juni is er een feestelijk openingsweekend voor het publiek.

Beeld: De Zwarte Hond/Monadnock

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
  1. Petra Starink

    Lichtinstallatie is ontworpen door Beersnielsen Lichtontwerpers
    https://www.beersnielsen.nl/multifunctional-building-national-park-de-hoge-veluwe/

    Reageer
  2. José Martin

    Prachtig!!!!.
    Ik vind de lampen ook zo mooi, kunt U mij vertellen welk merk en waar ik die zou kunnen kopen?

    Reageer
  3. Max Warnaar

    Graag zou ik willen weten wat de achtergrond is van het logo van het park paviljoen.

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.