Opening ‘Groninger buitenschool van morgen’

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Opening ‘Groninger buitenschool van morgen’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-06-2023

Het ontwerp van De Unie Architecten voor het Kindcentrum in Warffum benut de ligging aan de rand van het dorp door van het gebouw en echte buitenschool te maken. Dit betekent dat iedere plek in het gebouw direct in verbinding staat met het landschap, de natuur en het dorp. De routing voert in één vloeiende beweging van entree naar gezamenlijk hart naar leerplein naar geborgen leslokaal.

De Unie Architecten vertaalde de wens van opdrachtgever ‘Het Hogeland’ om in directe verbinding met het landschap en het dorp te staan op verschillende manieren. Naar het dorp toe vormt de gevel bijvoorbeeld een uitnodigend, warm gezicht. Verder opent het gemeenschappelijke hart zich naar dorp door middel van een weidse glazen pui. Via de tribunetrap in het hart is de bibliotheek op de verdieping toegankelijk. Daarnaast is het grote venster van de bibliotheek zo gepositioneerd dat het een omlijsting vormt van de kerktoren van Warffum. Zo is het dorp ook visueel veilig dichtbij.

Buiten spelen, leren en ontdekken

Buitenspelen en -leren is in de visie van beide in het gebouw ondergebrachte scholen van groot belang. De school is daarom per ruimte, of zelfs vrijwel helemaal, te openen. De buitenruimte is een interpretatie van een Groninger borgtuin, met een grote variatie aan groene speel-, dwaal- en leerplekken en steeds nieuwe relaties met de natuur en het landschap.

Schuur als inspiratie

De kapvorm en detaillering van de gevel zijn geïnspireerd op de karakteristieke boerenschuren uit de omgeving en typerende gebouwen uit Warffum. De school is helemaal opgetrokken uit verantwoord geproduceerd hout met een zeer lange duurzaamheid. De gevelkleur is gebaseerd op het typerende Groninger baksteenrood uit de omgeving.

Het interieur is eveneens warm en vriendelijk, met een houten dak en afwerking en plafonds van berkenfineer. Het dak zorgt voor een aangename ruime hoogte binnen en een prettig, rustig leerklimaat.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.