Opening manegegebouw Kralingen

Opening manegegebouw Kralingen

Nieuws
Door: Petra Starink | 24-08-2011

Op vrijdag 26 augustus tijdens de 63e CHIO, opent kroonprins Willem Alexander het nieuwe hippische gebouw van het CHIO Rotterdam en de Rotterdamsche Manège . Het nieuwe gebouw ontworpen door atelier Kingma en Van Mameren bestaat uit een combinatie van tribune, stallen en ontvangstruimten. De nieuwbouw in het Kralingse Bos komt naast het bestaande manegecomplex, een rijksmonument uit 1937 van W. van Tijen.

Net als de monumentenstatus, vraagt ook de ligging in het Kralingse Bos om zorgvuldigheid en terughoudendheid bij het bouwen. In de loop van de tijd is veel gewijzigd aan het oorspronkelijke manegegebouw maar de soberheid van het ontwerp is nog steeds aanwezig. De sobere, ietwat landelijke, vormentaal van het ontwerp van W. van Tijen is als leidraad gebruikt bij de vormgeving van het nieuwe gebouw; kleur- en materiaalgebruik en de wijze van detailleren zijn gebaseerd op het bestaande gebouw.

Flauw hellend dak

Het beeld van het nieuwe gebouw wordt bepaald door het grote, houten, flauw hellende dak boven de tribune. Dit dak kraagt uit boven het basement van wit geschilderd metselwerk en de betonnen tribune. Deze zijde van het gebouw heeft veel glas dat volledig weggeschoven kan worden, de binnenruimten worden zo balkons. Aan de boszijde heeft het gebouw een gemetselde plint met daarboven, uitkragend, een vliesgevel van glaspanelen met boomstammenpatroon.

Het tribunegebouw wordt in het verlengde van de bestaande stal, tegen de rand van het Kralingse Bos gebouwd, uitkijkend over de wedstrijdbaan en de Kralingseweg. De nieuwbouw biedt luxe mogelijkheden voor hospitality, jury, media en standhouders. Gedurende de rest van het jaar wordt het gebouw mede gebruikt door de Rotterdamsche Manège.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.