Opening Musea Zutphen in Hof van Heeckeren

Nieuws

Opening Musea Zutphen in Hof van Heeckeren

Door: Jacqueline Knudsen | 09-05-2017

De nieuwe huisvesting voor Musea Zutphen in het voormalige stadpaleis Hof van Heeckeren wordt op vrijdag 12 mei geopend. De renovatie, herbestemming en uitbreiding van het 17e-eeuwse Hof van Heeckeren is ontworpen door Bierman Henket architecten. In het complex, dat kortweg Musea Zutphen genoemd wordt, zijn het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak verenigd. Ook de gemeentelijke dienst Archeologie is in een van de monumentale panden ondergebracht.

De toegang tot Musea Zutphen ligt aan het ’s-Gravenhof, het oudste plein van Zutphen. De barokke tuinkoepel van de Zweedse architect Horleman uit 1697 vormt de entree tot de ommuurde tuin van voormalig stadspaleis. Het paviljoen is aan de binnenzijde bekleed met een wonderlijk mozaïek van schelpen, gesmolten glas en gesinterde steen.

Museumtuin

De tuin is heringericht als een groene, semi-openbare ruimte is ontworpen door Lola Landscape Architects. In dit ontwerp spelen geometrische vormen – de driehoek in het bijzonder – een belangrijke rol. Bij het ontwerpen heeft Lola zich laten inspireren door de tekeningen van ijskristallen door een wereldberoemde Zutphenaar, de natuurgeleerde Johannes Florentius Martinet. Het patroon van driehoeken is doorgezet in de vloeren van het nieuwe paviljoen en van de musea.

Transparant paviljoen

In de tuin is een nieuw, transparant paviljoen met entreehal, museumwinkel en auditorium gerealiseerd, naar ontwerp van Bierman Henket architecten. Deze uitbreiding is vormgegeven als een hedendaagse orangerie die tegen de monumentale tuinmuur ligt. Het paviljoen is vormgegeven met veel glas – gebogen op de hoeken – en ranke stalen kolommen. De wand tussen het auditorium en de winkel kan opengeschoven worden zodat het gebruik van het paviljoen flexibel is. Vanuit deze nieuwbouw begint de publieksroute door de museumzalen in de verschillende historische bouwdelen.

Historische structuur zichtbaar

Het Hof van Heeckeren bestaat uit drie laat-middeleeuwse panden waarnaast rond 1670 een U-vormig woonhuis werd gebouwd. Vanaf 1850 deed het stadspaleis achtereenvolgens dienst als weeshuis, hotel en gerechtelijk studiecentrum.
In de zalen is de historische structuur van het stadspaleis leesbaar gemaakt door latere toevoegingen zoals plafonds en binnenwanden te verwijderen en originele elementen zoals balkplafonds, deuren en raamkozijnen te herstellen.
Het Stedelijk Museum bevindt op de begane grond en in de gewelvenkelder; Museum Henriette Polak ligt op de verdieping. Beide musea delen een vleugel met zalen voor wisselende exposities. Deze vleugel aan de Kuiperstraat is bouwkundig geoptimaliseerd om aan de hoge klimaateisen voor wisselende exposities te voldoen. Tussen beide verdiepingen in deze vleugel is een nieuwe trap ontworpen, waardoor de wisseltentoonstellingen een eigen routing hebben.
De museale inrichting is ontworpen door Studio Pronk.

Luiken

De gevels van het monumentale complex zijn voorzien van elektronisch aangestuurde luiken om het museumklimaat in de zalen beter te kunnen reguleren, het zonlicht te temperen en beveiliging te optimaliseren. De luiken zijn zo ontworpen dat ook in dichte stand de binnentuin en de Walburgiskerk vanuit de museumzalen zichtbaar zijn.

De officiële openingshandeling wordt verricht door Taco Dibbits – directeur Rijksmuseum Amsterdam – in de Walburgiskerk op vrijdag 12 mei.  Zaterdag 13 mei openen Musea Zutphen hun deuren voor het publiek.

Projectgegevens

Opdrachtgever Gemeente Zutphen
Gebruiker  Musea Zutphen
Architect Bierman Henket architecten
Tuinontwerp Lola Landscape Architects
Aannemer Dijkhof Bouw
Adviseur constructies Alferink-Schieveen
Adviseur installaties Volat BV
Adviseur bouwfysica DGMR
Adviseur installaties Alferink installatietechniek
Bouwsom (bouwkundig) € 2.500.000
Tekst Jacqueline Knudsen
Foto’s Ewout Huibers

 

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.