Opening nieuw archiefdepot Amsterdam

Nieuws

Opening nieuw archiefdepot Amsterdam

Door: Petra Starink | 06-11-2019

Het nieuwe archiefdepot van Amsterdam ontworpen door architectenbureau cepezed wordt op 21 november geopend. De nieuwe bewaarplaats is ontwikkeld, gebouwd en in onderhoud bij BAM Bouw en Techniek en biedt een vloeroppervlakte van 2665 vierkante meter.

Uitbreiding

De energie neutrale bewaarplaats vormt een uitbreiding van de depotruimtes van het Stadsarchief Amsterdam in gebouw De Bazel in de Vijzelstraat. Het publiek is daar nog welkom voor onderzoek en tentoonstellingen.

Duurzaamheid

Architectenbureau cepezed is bij het ontwerp uitgegaan van een efficiënt en functioneel depot dat voorziet in een comfortabele en veilige werkomgeving. BAM Bouw en Techniek heeft duurzaamheid als uitgangspunt genomen. Materiaalgebruik is geminimaliseerd en het beheer en onderhoud zijn uiterst efficiënt

Energieneutraal

Het archiefdepot is energieneutraal en het gebouw zal jaarlijks minimaal evenveel energie opwekken als verbruiken, onder meer door de toepassing van zonnepanelen en warmtewisselaars.

Afgestemd klimaat

In het nieuwe depot zijn alle archieven van Amsterdam na 1811 opgeslagen met een daarop afgestemd klimaat. Met de bouw is een aantal zaken geoptimaliseerd. Dankzij een truckdock kan het laden en lossen binnen plaatsvinden, veilig en beschermd tegen de elementen.

Nieuwe manier van registreren

Met het inrichten van het depot is een nieuwe wijze van het registreren van vindplaatsen geïntroduceerd.. Barcodes maken het mogelijk om snel en foutloos de archiefdozen, en daarmee hun inhoud, aan hun nieuwe vindplaats te koppelen.

Fotografie: Stadsarchief Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.