Opening O|2 Labgebouw EGM architecten

Nieuws

Opening O|2 Labgebouw EGM architecten

Door: Petra Starink | 28-09-2016

Donderdag 29 september wordt het O|2 Labgebouw op de campus van de Vrije Universiteit Amsterdam officieel geopend. Het door EGM architecten ontworpen labgebouw is één van de eerste gebouwen in academisch Nederland dat ontworpen is voor een instellingoverstijgend onderzoeksthema. Een voor Nederland uniek concept.

Multifunctioneel gebouw

Het O|2 gebouw aan de Zuidas in Amsterdam is een multifunctioneel gebouw, waar studenten en wetenschappers optimaal kennis kunnen ontwikkelen en delen in een stimulerende omgeving. Het vormt een belangrijke schakel binnen de campusontwikkeling van de VU Amsterdam en het VU medisch centrum. De nieuwbouw biedt onderdak aan meer dan 850 onderzoekers en masterstudenten die samenwerken aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken op het gebied van Human Health & Life Sciences. Naast laboratoria en onderwijsfuncties bevat het gebouw ook bijeenkomstfuncties en restauratieve functies.

Heldere en functionele indeling

Het nieuwe laboratoriumgebouw 0|2 is vormgegeven als een kubus waar op strategische plaatsen massa is uitgesneden. Hierdoor ontstaat een fascinerende structuur met mooie zichtlijnen en kan daglicht diep in het gebouw binnendringen. De uitsneden komen samen in het hart van het gebouw: het atrium. Het gebouw heeft een heldere en functionele indeling met laboratoria aan de west- en oostkant, kantoren aan de noord- en zuidkant en de facilitaire ruimtes in het midden.

Doorkijkjes

Waar de verschillende gebruiksfuncties in elkaar overlopen, zijn ontmoetingsplekken gecreëerd die zorgen voor optimale interactie tussen medewerkers en studenten. Het O|2 gebouw kent vele doorkijkjes door het gebouw heen en over de verschillende verdiepingen. Het atrium en de ontmoetingsruimten op verschillende niveaus bevorderen de interactie en koppelen met grote lichte vides de verschillende verdiepingen aan elkaar. Zo draagt het gebouw bij aan optimale kennisuitwisseling. Op de begane grond is ruimte voor winkels, horeca, een informatiecentrum en conferentie- en onderwijszalen.

Modern onderwijs en onderzoek zijn continu in beweging. In het gebouw is rekening gehouden met de steeds veranderende onderzoeksprogramma’s door flexibele, universele laboratoriummodules in een vast stramien te ontwerpen, die naar wens geschakeld kunnen worden. Zo faciliteert het gebouw ook toekomstige ontwikkelingen. Het O|2 gebouw wordt door wethouder en locoburgemeester van Amsterdam Kajsa Ollongren officieel geopend.

Beeld: EGM architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.