Opening vernieuwde Beurs van Berlage

Nieuws

Opening vernieuwde Beurs van Berlage

Door: Jacqueline Knudsen | 20-11-2015

21 november is er een open dag in de vernieuwde Beurs van Berlage. Na vijf jaar plannen maken en een ingrijpende verbouwing is het gebouw klaar voor de toekomst. Onder andere twee nieuwe permanente expositieruimtes in het souterrain, het nieuwe New York Film Academy Café aan de kant van het Centraal Station, een volledig gerenoveerde hoofdentree en diverse in oorspronkelijke staat teruggebrachte zalen zijn dan te bewonderen. Daarnaast is er een uitgebreid programma op het gebied van kunst, cultuur, muziek, lezingen en een horecaplein.

Ingrepen Bierman Henket

Architect Janneke Bierman van architectenbureau Bierman Henket heeft, met veel respect voor het oorspronkelijke monument, de diverse verbouwingen ontworpen en begeleid. “Het gebouw opener maken zonder structureel ingrijpende veranderingen te doen aan het ontwerp van Berlage en tegelijkertijd een reeks van functies mogelijk maken was een grote uitdaging en bijzonder eervol.” aldus Janneke Bierman.
De krappe en weinig uitnodigende entree aan het Damrak is getransformeerd naar een open, lichte, en uitnodigende binnenkomst van het beursgebouw. Gepaste vlaggen en belettering aan de gevel, een vernieuwde entreepartij, een gastvrije balie, verbetering van de routing door het gebouw en nieuwe inrichtingselementen vormen de belangrijkste ingrediënten voor het nieuwe entree- en ontvangstgebied.
In het souterrain zijn twee expositieruimtes gerealiseerd. De vroegere kelder is gerenoveerd, van meer daglicht voorzien, met een nieuwe trap en lift ontsloten en geschikt gemaakt voor nieuwe publieke functies. In het souterrain is de expositie Berlage Godfather of Dutch design te zien tot 16 mei 2016.
In de Veilingzaal is een nieuw ontworpen wandbespanning aangebracht: lakenvilt met daarop in garen gestikt patroon van een geabstraheerd graanveld.  Het patroon refereert aan het Egyptisch maatsysteem waarop Berlage eind 19e eeuw de gevels van de Beurs ontworpen heeft.
De Graanbeurszaal is volledig gerenoveerd en als ruimte voor grote ontvangsten en bijeenkomsten ingericht. Daarbij staan de flexibiliteit en de representatie van de ruimte voorop. De zaal is zowel bruikbaar voor congressen, debatten en lezingen als voor diners en feestelijke avonden

Volkspaleis

Algemeen directeur van de Beurs van Berlage, Marcel Schonenberg: “De Beurs is door de aanpassingen veel toegankelijker geworden en is daarmee dé ontmoetingsplek voor Amsterdam en ver daarbuiten. Precies zoals architect H.P. Berlage voor ogen had is de Beurs van Berlage een ‘volkspaleis’ geworden met diverse functies die een brede groep mensen trekt.” De Beurs van Berlage huisvest ongeveer 45 bedrijven in diverse kantoren, een Seats2Meet concept; Meet Berlage, twee permanente tentoonstellingen, de New York Film Academy, een grand Café aan het Beursplein en vele grote (inter)nationale congressen en evenementen.

De open dag op 21 november 2015 duurt van 11 tot 17 uur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.