Opening vernieuwde Lijnbaan

Nieuws

Opening vernieuwde Lijnbaan

Door: Petra Starink | 22-11-2018

Vanaf 2008 heeft Mei architects and planners diverse cultuurhistorische studies uitgevoerd op De Lijnbaan. In 2014 wonnen zij de architectenselectie voor de vernieuwing van De Lijnbaan. De circa 800 strekkende meter winkelpromenade wordt hiermee weer een gebied om te winkelen én te verblijven. De eerste fase tussen de Aert van Nesstraat en Oldenbarneveltplaats is nu opgeleverd.

Luifels kenmerkend onderdeel De Lijnbaan

De luifels die de winkelpanden onderling met elkaar verbinden vormen het meest kenmerkende onderdeel van het ontwerp voor De Lijnbaan. Met de ‘oversteekluifels’ verbinden ze het winkelgebied en omkaderen de openbare ruimte. Sinds de bouw in 1953 naar een ontwerp van Van den Broek en Bakema was er geleidelijk aan steeds meer veranderd en de eenheid in het ensemble was verdwenen. Met het ontwerp van Mei is het huiskamergevoel terug op De Lijnbaan. Later toegevoegde elementen zijn verwijderd, de oude luifels zijn hersteld en met gebruik van hout en warme materialen is de oorspronkelijke kwaliteit teruggebracht.

Duurzaam Accoya hout

Mei is het ontwerpproces gestart met het grondig inventariseren en bouwkundig in kaart brengen van alle bestaande luifels en gevels. Uitgangspunt van de renovatie was het behoud, herstel en renovatie van de tijdlaag de jaren 50. Latere verbouwingen – zoals de toevoeging van de glazen luifels rond 1996 – zijn ongedaan gemaakt. De oorspronkelijke luifels zijn hersteld en aan onderzijde en voorzijde bekleed met geprefabriceerde delen van duurzaam Accoya hout. Bij enkele panden waren de originele houten delen nog aanwezig. Die zijn gerestaureerd en niet vervangen.

Betonpenanten  gereinigd en gerestaureerd

In de verdiepinggevels zijn de bestaande betonpenanten gereinigd en gerestaureerd en waar nodig teruggebracht middels van een speciaal ontwikkeld ‘opzet-penant’ van composietbeton. De terugliggende nis tussen de luifels en de doorgaande gevelbalk ter hoogte van de verdiepingsvloer – tevens een belangrijk element in het ontwerp van De Lijnbaan – is over de hele lengte zorgvuldig gerestaureerd en voorzien van gaas als duivenwering om vervuiling in de toekomst te voorkomen.

Samenwerking

Opdrachtgever van De Lijnbaan renovatie is Eigenaren Vereniging Lijnbaan. De bouw is uitgevoerd door J.P.van Eesteren. De plannen voor de renovatie zijn tot stand gekomen in een intensieve samenwerking met de vastgoedeigenaren, winkeliers, gemeente, aannemer, de Raad voor het Cultureel Erfgoed en de Rotterdamse Commissie voor Welstand en Monumenten.  In navolging op de oplevering van deze eerste fase zal De Lijnbaan tussen Aert van Nesstraat, Kruiskade en Korte Lijnbaan in de loop van 2019 opgeleverd worden.

Fotografie: Ossip van Duivenbode, Bert Rietberg

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.