Openingsfilm AFFR houdt een spiegel voor

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Openingsfilm AFFR houdt een spiegel voor

Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-09-2022

Op woensdag 5 oktober opent de veertiende editie van het Architectuur Filmfestival Rotterdam. Dit gebeurt met de wereldpremière van ‘Best in the World’ van filmmaker en schrijver Hans Christian Post. In deze confronterende documentaire laat de regisseur zien dat het hedendaagse Kopenhagen niet alleen de veelgeroemde inclusieve en creatieve stad is, maar dreigt te verworden tot een reservaat voor de rijken. Een teken aan de wand, ook voor Nederlandse steden.

In een wereld die op zijn kop staat, waar de uitdagingen immens zijn en waar nieuwe werkelijkheden over elkaar heen buitelen, focust AFFR op een moment van stilstaan. Of in cinematografische termen: een freeze frame.

Het festival verkent de relatie tussen film, architectuur en de stad. Maar het kijkt verder dan dat, met een uiteenlopend programma variërend van onderzoekende, in-depth documentaires tot lichtvoetige, onderhoudende films. Dit jaar is er speciale focus op de Family Affairs van architecten (familieleden die films maken over architecten in hun omgeving). Maar ook op de manier waarop omgegaan wordt het Brutalistische erfgoed en op de opkomst van privaat gefinancierde musea. Daarnaast op de imaginaire werelden van grote filmmakers als Tati en Fellini en over de toekomst van onze voedselvoorziening .

Opening

Op 5 oktober wordt het AFFR geopend met ‘Best in the World’. De perfecte opmaakt voor het filmfestival. Een vlijmscherpe blik die verder kijkt dan het fotogenieke beeld van Kopenhagen als één van de beste steden ter wereld. Regisseur Hans Christian Post onderzoekt de keerzijde van de transformatie die Kopenhagen de laatste decennia heeft ondergaan: van een door schulden geplaagde industriestad tot een neoliberaal stedelijk landschap dat wordt aangejaagd door lage leningen.

De Deense hoofdstad wordt vaak gezien als één van de meest leefbare steden ter wereld. Dat was niet altijd het geval: dertig jaar geleden was Kopenhagen een industriestad die op de rand van het faillissement balanceerde. Door politieke en architectonische ‘engineering’ heeft is de stad totaal getransformeerd, maar tegen welke prijs? Vandaag de dag fungeert de stad als een aanjager van ongelijkheid, zowel binnen haar eigen grenzen als op het omliggende platteland. Wie profiteert er uiteindelijk van het aantrekkelijke nieuwe Kopenhagen?

Hans Christian Post, van wie eerdere films ook op AFFR vertoond werden, maakt in gesprek met architecten, activisten en schrijvers de balans op over de ontwikkeling van Kopenhagen, om zo vast te stellen dat de leefbaarheid van de stad op het spel staat. Een teken aan de wand voor steden over de hele wereld, inclusief ons eigen Rotterdam.

AFFR 2022 (5 t/m 9 oktober) Freeze Frame

Opening

  • Woensdag 5 oktober 19:45 (zaal open 19:00)
  • Theater Zuidplein, Gooilandsingel 95, 3083 DP Rotterdam
  • Start programma 19:45
  • Kaartverkoop voor de openingsavond start op dinsdag 30 augustus
  • Kaarten via www.affr.nl

Volledige programma online/start kaartverkoop festival op dinsdag 13 september. www.affr.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.