Openluchtschool wint restauratie

Openluchtschool wint restauratie

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-11-2008

De Eerste Openluchtschool in Amsterdam krijgt een miljoen euro voor restauratie van het gebouw. De school is de winnaar geworden van het AVRO-programma Restauratie, waarbij kijkers hun stem konden uitbrengen op drie projecten: de school bij de Stadionweg in Amsterdam, het Strandbad in Winterswijk en de synagoge in Dieren.

De school aan de Cliostraat bij de Stadionweg, een ontwerp uit 1930 van architect Jan Duiker, kreeg 42 procent van de stemmen. Het miljoen voor de restauratie komt van de BankGiroloterij.

Ontwerp
In de dertiger jaren ontstonden Openluchtscholen voor het Zieke Kind. Dit waren scholen met extra voorzieningen, waaronder de mogelijkheid om buiten les te geven. Vanuit de gedachte dat dit schoolconcept ook goed zou zijn voor gezonde kinderen zijn de twee Openluchtscholen voor het Gezonde Kind in Amsterdam ontstaan.

Het gebouw met de vele ramen en terrassen is een goed voorbeeld van het Nieuwe Bouwen uit die tijd en als zodanig staat het in vele architectuurboeken wereldwijd. In het ontwerp zijn tegelijk de idealen van de openluchtschoolbeweging verwerkt die destijds grote opgang maakte. Het resultaat was een luchtig, elegant gebouw met een ranke betonconstructie en bijna geheel uit glas bestaande wanden.

Derde keer
De afgelopen jaren wonnen een Groningse dorpskerk en een Zuid-Hollandse molen de hoofdprijs. Voor de derde keer konden kijkers bepalen welk monument dat dringend moet worden opgeknapt, geld krijgt van de BankGiro Loterij voor restauratie.

Bron: NOS journaal | BMA
Foto: ANP

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.