Openstelling maquettedepot tijdens Art Rotterdam

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Openstelling maquettedepot tijdens Art Rotterdam

Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-01-2024

Tijdens kunstbeurs Art Rotterdam kunnen bezoekers op 1 en 2 februari een kijkje nemen in het Open Maquettedepot van het Nieuwe Instituut in de Van Nellefabriek. Het depot biedt plek aan zo’n 700 maquettes, van bekende bouwwerken tot nooit gerealiseerde ontwerpen en is normaliter niet toegankelijk voor publiek.

Een bezoek aan het oranjegekleurde maquettedepot van het Nieuwe Instituut tijdens Art Rotterdam op 1 en 2 februari is zowel een feest der herkenning als een interessante kijk in de denkwereld van gerenommeerde Nederlandse architecten. De zevenhonderd maquettes in het depot zijn onderdeel van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, die het Nieuwe Instituut beheert en bestaat uit in totaal zo’n vier miljoen items; naast maquettes ook ontwerptekeningen en ander archiefmateriaal van Nederlands meest gerenommeerde architecten.

Het depot is nadrukkelijk geen museum en normaliter dan ook niet toegankelijk voor het publiek. Het is de plek waar de collectiebeheerders restauraties van maquettes uitvoeren en bruiklenen en transport naar andere tentoonstellingen voorbereiden. Vanwege dit delicate werk is het depot zelf ook een indrukwekkend staaltje architectuur: het bestaat uit een enorme klimaat-gecontroleerde kast van 460 m2, die is ontworpen door architectenbureau Broekbakema en in 2005 los in de Schiehal van de Van Nellefabriek is geplaatst.

Groot of kwetsbaar

Het depot biedt plaats aan een aantal van de grootste maquettes uit de collectie van het Nieuwe Instituut, zoals de enorme gipsen prijsvraagmodellen voor het nieuwe stadhuis van Rotterdam, Deux Bibliothèques Jussieu in Parijs (OMA), het Provinciehuis Overijssel (Marius Duintjer) en het Centre Ceramique in Maastricht (Jo Coenen).

Daarnaast zijn er ook kleinere, minder bekende en nooit gerealiseerde werken uit het Nederlandse ontwerperfgoed te zien, die bijvoorbeeld vanwege het materiaalgebruik bijzonder zijn. Zoals het uiterst kwetsbare modelletje van Teun Verstand van eierschalen of modellen gemaakt van foam, gips of luciferdoosjes. Ook zeer herkenbare gebouwen, zoals het Circustheater in Zandvoort van architect Sjoerd Soeters en de Markthal in Rotterdam van architectenbureau MVRDV, zijn te zien.

Praktisch

Tijdens Art Rotterdam is het Open Maquettedepot van het Nieuwe Instituut te bezoeken op donderdag 1 februari van 16:00 tot 19:00 uur en op vrijdag 2 februari van 10:00 tot 19:00 uur. De toegang is vrij, een kaartje voor Art Rotterdam is niet nodig. Er zijn collectiebeheerders aanwezig voor rondleidingen en vragen. Het maquettedepot bevindt zich in Schiehal A op het terrein van de Van Nelle Ontwerpfabriek, Van Nelleweg 1, Rotterdam. Meer info.

Er zijn daarnaast momenteel veel andere maquettes uit de Rijkscollectie te zien bij de tentoonstelling ‘Nederland op de Tekentafel’ in het Nieuwe Instituut zelf. De tentoonstelling viert de rijke Nederlandse geschiedenis van ruimtelijke planning en ontwerp, ter ere van het honderdjarig bestaan van de Rijkscollectie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.