Operatiecomplex ziekenhuis vernieuwd

Actualiteiten, Nieuws

Operatiecomplex ziekenhuis vernieuwd

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-03-2022

Onlangs verbouwde en vernieuwde VMEZ Architecten het operatiecomplex van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Het oude, gedateerde complex werd daarbij veranderd in een aangename, mooie en duurzame afdeling. De duurzaamheidsmaatregelen zijn onder meer genomen op basis van de ambities van het ziekenhuis om in 2030 energiepositief te zijn.

Nij Smellinghe is een ziekenhuis dat niet alleen haar patiënten, maar ook ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ in het oog houdt. Zo werden zowel patiënten als medewerkers gevraagd naar hun wensen en ervaringen als inspiratie voor de verbouwing. Dit heeft onder geleid tot een fijne verblijfsomgeving voor patiënten en een aangename werkplek voor medewerkers. Met veel daglicht, lichte kleuren, hoge plafonds en ronde vormen.

Ontwerp

Het functioneel ontwerp is tot stand gekomen samen met opZoom Architecten en OK Consultancy Nederland, een adviesbureau op het gebied van nieuwbouw en renovatie van highcare-afdelingen. De operatiekamers zijn geheel nieuw gebouwd naast het oude OK-centrum. Het oude centrum is omgebouwd en omvat ruimtes voor apparatuur, personeelsruimtes en kantoren.

Licht en natuurlijk

Om enkele concrete voorbeelden te noemen: het nieuwe OK-complex is bewust heel transparant en licht gehouden. Anders dan een klassieke OK is gekozen voor veel ramen zodat overal naar buiten kan worden gekeken. Verder is gekozen voor veel natuurlijke materialen zoals bamboe en hout en lichte kleuren voor de vloeren.

Waar mogelijk heeft VMEZ Architecten zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande materialen en (delen van) installaties. Bijvoorbeeld gipsplaten. Daar waar recycling niet mogelijk was, is gekozen voor duurzame materialen die na afloop zelf eenvoudig zijn te recyclen. Een voorbeeld hiervan zijn verschillende Forbo-vloeren waarvan een aantal circulair is en een aantal CO2-neutraal is geproduceerd.

Foto-credits: fotograaf Annemarie Boonstra 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.