Opgetild dak voor kenniscentrum Mien Ruys

Opgetild dak voor kenniscentrum Mien Ruys

Nieuws
Door: Petra Starink | 26-06-2013

Architect Henk Hamhuis van Hamhuis architecten uit Hardenberg heeft een ontwerp gemaakt voor de verbouwing van het voormalige zomerhuisje Wiekend van Mien Ruys. Het huisje is omgetoverd tot kenniscentrum en staat in de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart.

In het Kenniscentrum wordt vooral extra informatie gegeven die tot nu toe nog niet voorhanden was. Het gaat niet alleen over Mien Ruys, men kan ook kennismaken met het werk en opvattingen van collega-tuinarchitecten uit haar tijd. Een digitale kennisbank staat de bezoekers tot beschikking.

Het huisje Wiekend was oorspronkelijk gebouwd als varkensschuur en is in de jaren vijftig door architect Ben Merkelbach omgebouwd tot zomerhuis. Er werden tuindeuren aangebracht maar het bleef een donker en laag gebouw. De laatste jaren van haar lange leven woonde Mien Ruys in dit huisje, tot haar dood op 9 januari 1999.
Bij de recente plannen tot hergebruik van het huisje kwam architect Henk Hamhuis op het idee om het dak op te lichten.

Door het dak van het huisje 80 centimeter op te tillen en in die ruimte een glasrand te plaatsen tussen muren en dak werd het gebouw ineens bruikbaar als kenniscentrum. Het verhogen van het dak is gedaan door een staalconstructie aan de binnenzijde te plaatsen. Daartussen is het gebouw volledig geïsoleerd en aan de binnenzijde bekleed met houten platen. Ter hoogte van de oorspronkelijke muurplaat is een stalen ligger aangebracht. Daar bovenop staan stalen kolommetjes, met aan de buitenzijde glas, dat kozijnloos is aangebracht. Deze glasrand is ook aangebracht boven de oorspronkelijke topgevels. Als dakbedekking is gekozen voor stalen golfplaat.

Oorspronkelijke details in het kenniscentrum zijn zorgvuldig bewaard. De oude houten vloer in het typische Staphorster blauw, Miens favoriete kleur is opgenomen in het nieuwe interieur. Er is kleuronderzoek uitgevoerd door Sikkens om de exacte originele kleur te kunnen bepalen. De renovatie is uitgevoerd door aannemingsbedrijf Batterink uit Dedemsvaart. Ook de bijbehorende tuin is fraai gerenoveerd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
  1. Anna de jong

    Tuinhuis weekend van Mien Ruys,

    Laat me niet lachen, de oude elementen zijn bewaard gebleven, tja de vloer is zelfs nieuw, wel met een bijna zelfde kleur. Weg historie

    Reageer
  2. Clara Froger

    L.S Wat een prachtige oplossing ! Misschien wel wat intimiteit ingeleverd maar ik ga zeker gauw kijken !
    Gefeliciteerd met deze vondst. Clara Froger

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.