Oplevering 1e fase FNWI in Amsterdam

Nieuws

Oplevering 1e fase FNWI in Amsterdam

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-06-2009

Onlangs werd de 1e fase van de nieuwbouw voor de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) opgeleverd.
Een gezamenlijk ontwerp van de architectenbureaus Rudy Uytenhaak Architectenbureau (coördinerend architect), Architectuurstudio HH architects and urban designers en Meyer en van Schooten Architecten. Vandaag is er een feestelijk Open Huis.

Drie architectenbureaus
Het ontwerp is het product van de unieke samenwerking tussen drie Amsterdamse architectenbureaus, die in 2001 door de UvA werden gevraagd dit 60.000m² grote complex te ontwerpen. Uytenhaak die de internationale prijsvraag had gewonnen, werd coördinerend architect. Medio volgend jaar zal met de oplevering van de 2e fase het project voltooid zijn.

Stedenbouwkundig plan
De faculteit vormt het wetenschappelijk hart van het Science Park en het gebouw neemt daarmee een prominente plek in binnen het stedenbouwkundig plan van KCAP en Karres en Brands Landschapsarchitecten. Dit plan verstedelijkt dit deel van de Watergraafsmeer door polderstroken die heldere bouwvelden bepalen. De faculteit ligt haaks op deze elkaar afwisselend bebouwde en onbebouwde stroken en vormt zo een centraal bindend moment in het Science Park. Het gebouw huisvest een omvangrijk programma van onderwijsruimten, algemene voorzieningen, kantoren, laboratoria en diverse speciale onderzoeksfaciliteiten. In de onderste twee lagen zijn de meer publieke functies in een netwerk van publieke ruimten aan elkaar geregen. Daarboven liggen, rond twee hoven georganiseerd, de kantoorruimten met aan weerszijden de laboratoriumvleugels. Tussen deze bouwdelen zorgen ruime vides voor licht en voor de diagonale zichtrelaties die het gebouw kenmerken. Dankzij de verschillende handschriften van de drie architectenbureaus toont het gebouw, zowel binnen als buiten, afwisselende karakters en sferen.

Fotografie: Pieter Kers, beeld.nu

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.