S-west is onderdeel van het Strijp-S gebied; ten noorden van het centrum van Eindhoven. Het project bestaat uit een viertal gebouwen die zich op een verdiepte parkeergarage met dektuin bevinden. Naar een ontwerp van Orange Architect verwijzen zij subtiel naar het industriële verleden van de plek waar ook Philip was gehuisvest. De referentie zit in de structuur van het plan, maar ook in kleinere details zoals de naam ‘Frits’ die verwijst naar de oprichter van Philips.
Strijp-S is de afgelopen jaren door initiatieven van Woningstichting Sint Trudo en op basis van het masterplan van West 8 getransformeerd naar een nieuwe stadswijk. Een deel van Eindhoven dat zich steeds meer ontpopt tot een bruisend en hip deel van de stad. Oude herbestemde Philips gebouwen als het monumentale Natlab-gebouw, het Klokgebouw en het Anton en Gerardgebouw aan de Torenallee – lokaal bekend als ‘de Hoge Rug’ – vormen samen met de nieuwbouw het gelaagde DNA van de wijk.
Het klaverblad
De 18 verdiepingen tellende ‘Frits’ is 60 meter hoog en kent een klassieke opbouw van plint – lijf – kroon. Daarnaast refereert hij aan de architectuur en tektoniek van een betonnen silo, met zijn nadruk op verticaliteit. De kroon vormt door zijn rondgaande uitkraging een opvallend herkenningspunt. Verder valt hij op door het gebruik van een hoogwaardige licht zandkleurige polyesterbetonnen gevel en veel glas.
Tegen de toren staat een kloek en gestaffeld hoekblok genaamd ‘Frederik’. Deze refereert aan archetypische vroeg industriële architectuur; stedelijke verpanding met ijzeren vluchttrappen en balkons als functionele ornamenten. Het hoekgebouw is daarbij bijzonder door haar geleidelijk verlopende gevelgrid. Hierbij verschalen langzaam de raamopeningen; van de dakrand naar de plint en van de randen naar de hoek.
Het derde gebouw is een lineair en gracieuzer blok genaamd ‘Maria’ dat de binnentuin in twee delen scheidt. De togen van het oude Radiogebouw op Strijp-S vormden de inspiratiebron voor het ontwerp, dat aan alle zijden van verschillende boogconstructies is voorzien.
In de oksel van het Natlab staat tot slot een klein L-vormig bouwblok met een zaagtand gevel en een terugtrappend volume haaks daarop. De architectuur van ‘Benjamin’ refereert aan industriële hallen. Het gebouw is gematerialiseerd in een okergele steen die horizontaal doorsneden wordt door aan laadplatforms refererende witte betonbanden, balkons, terrassen en galerijen.
Energieconcept
Op de bovenste daken zijn zonnepanelen geplaatst die samen met een collectief WKO-systeem zorgen voor een duurzaam energieconcept. De groene binnentuinen verbinden de bewoners van S-West en de omliggende monumentale panden met elkaar. De totale grootte van het project is ca. 30.000 m2 bruto vloeroppervlak.
Op 12 mei (2022) organiseren Orange Architects en Architectuurcentrum Eindhoven een ‘Talk and Tour’ bij S-West, waarbij dieper wordt ingegaan op het concept van het plan aan de hand van het thema ‘ontwerpen in een industriële context’.
Alle foto’s zijn begin 2022 gemaakt door Sebastian van Damme. Ontworpen voor MRP, landschapsontwerp door Felixx en gebouwd door Stam en de Koning.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.