Oplevering gebouw Zaans Medisch Centrum – Mecanoo

Nieuws

Oplevering gebouw Zaans Medisch Centrum – Mecanoo

Door: Jacqueline Knudsen | 16-09-2016

Op 16 september, precies de datum zoals bij aanvang van het project was overeengekomen, overhandigt BAM op de sleutel van het nieuwe Zaans Medisch Centrum aan Wouter van der Kam, voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. Het ZMC is het eerste lean ontworpen en gebouwde ziekenhuis in Europa. Het gebouw van vijf bouwlagen en een vloeroppervlakte van circa 39.000 m2 is ontworpen door Mecanoo Architecten. Het nieuwe ZMC is gerealiseerd binnen planning en zonder overschrijding van kosten. Naar verwachting wordt het nieuwe ziekenhuis rond de jaarwisseling in gebruik genomen.

In de ontwerpfase is veel nagedacht over wat het voor patiënt, bezoeker, verpleegkundige en arts betekent om hun tijd in een ziekenhuis door te brengen. Het nieuwe ZMC biedt een omgeving waarin patiënten zich niet verwijderd voelen uit de samenleving, maar zich thuis en op hun gemak voelen. De bijzonder vormgegeven binnenstraat heeft beschutte wachtplekken, veel daglicht en groen en sluit zo aan op de belevingswereld van de patiënt.

Lean ontwerp en menselijke maat

Mecanoo heeft gezocht naar de juiste balans waarmee professionele zorg en kleinschaligheid elkaar versterken. Het ZMC is innovatief vanwege een lean ontwerp met een maximale efficiëntie van het programma en de logistiek. Deze efficiëntie is goed te combineren met kleinschaligheid. Herkenbaarheid, heldere routes en volop aandacht voor goede oriëntatie in het gebouw zijn de basis voor het ontwerp.
Een integrale ontwerpbenadering van het ziekenhuis, de omgeving van het gebouw, de architectuur en het interieur zorgt voor een menselijke maat. De hoofdentree ligt midden in het gebouw en brengt bezoekers direct in het hart van het gebouw: een hal met veel licht, binnentuinen en volop uitzicht op de stad. De gevels van het grote volume zijn is opgedeeld in lagen: de onderste laag is uitgevoerd in warm metselwerk dat aansluit op gebouwen in de omgeving. De laag daarboven heeft in het oog springende groene balkons.
ZMC is een zeer flexibel gebouw. Het mogelijk om vrij eenvoudig gebouwdelen af te stoten of uit te breiden, ruimtes binnen het gebouw aan te passen en gebouwdelen een andere bestemming te geven. Hierdoor kan het ziekenhuis meebewegen met de technologische en organisatorische veranderingen in de zorg.

DBMO-overeenkomst

Het Zaans Medisch Centrum, Vitaal ZorgVast en BAM sloten een zogenoemde DBMO-overeenkomst (Design, Build, Maintain and Operate) voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de exploitatie van het nieuwe ziekenhuis. Met de oplevering start de exploitatie van het nieuwe ziekenhuis waarbij BAM voor een periode van 25 jaar verantwoordelijk is voor het technisch beheer en onderhoud, voor het leveren van schoonmaakdiensten en voor het energieverbruik  van het ziekenhuis.

Fotografie: Machteld Schoep van Mecanoo Architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
3 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.