Oproep projecten voor Herbestemming NH

Nieuws

Oproep projecten voor Herbestemming NH

Door: Jacqueline Knudsen | 09-03-2016

Voor het Programma HerbestemmingNH 2016 is de provincie Noord-Holland op zoek naar markante, leegstaande gebouwen met een monumentale status die een nieuwe kans verdienen. Eigenaren van gebouwen die op zoek zijn naar nieuwe gebruikers kunnen ondersteuning krijgen bij het realiseren van een herbestemming. De provincie Noord-Holland heeft in de afgelopen zes  jaar meer dan tien gebouwen een stap verder geholpen naar een nieuwe bestemming.

Herbestemming NH

De provincie Noord-Holland gaat met het programma HerbestemmingNH met succes leegstand en verval van gebouwd (monumentaal) erfgoed in Noord-Holland tegen. Als aanjager initieert het programma de dialoog tussen eigenaren, experts, creatieve professionals en bewoners over potentiële nieuwe functies en mogelijkheden van verduurzaming van leegstaande karakteristieke gebouwen. Zo krijgt niet alleen het gebouw zelf maar ook het omringende gebied een nieuwe impuls. HerbestemmingNH wordt sinds 2010 uitgevoerd door Cultuurcompagnie Noord-Holland in opdracht van de provincie.

Criteria 2016

Het programma kijkt in 2016 naar de duurzaamheid en het economische rendement van herbestemming, met speciale aandacht voor het industrieel, agrarisch en religieus erfgoed. De aanmelding wordt gedaan door de eigenaar of met toestemming van de eigenaar van het pand, en er mag op het pand geen huidige of toekomstige woonfunctie zitten. Alle criteria en de aanmeldingsprocedure staan op www.herbestemmingnh.nl.

Aanmelden kan tot 4 april 2016, op 14 april 2016 worden de geselecteerde opgaven bekendgemaakt. Van mei tot september 2016 organiseert HerbestemmingNH voor de drie geselecteerde objecten innovatieve cross-oversessies waarbij verschillende, bij voorkeur ontwerpende en creatieve disciplines en bewoners ideeën voor herbestemming van de desbetreffende gebouwen genereren.

Pop-up

Het programma HerbestemmingNH richt zich op langdurige herbestemming van erfgoed. In 2016 ondersteunt de provincie ook tijdelijke herbestemmingen. De provincie heeft 50.000 euro beschikbaar gesteld voor pop-up activiteiten. Creatieve ideeën voor tijdelijke activiteiten in herbestemmingslocaties kunnen t/m 13 april 2016 ingezonden worden. Zie ook www.herbestemmingnh.nl.

Foto: Gebouw 320 is één van de 140 gebouwen van de voormalige Artillerie Inrichtingen Hembrug en het Centraal Verdedigingspark op het Hembrugterrein in Zaandam. In 2015 een van de drie geselecteerde objecten waarvoor HerbestemmingNH samen met eigenaars en creatieven een nieuwe bestemming voor zoekt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.