Optoprenovatie Aquarius afgerond

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Optoprenovatie Aquarius afgerond

Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-01-2024

TBI-onderneming ERA Contour renoveerde de afgelopen twee jaar het woongebouw Aquarius in opdracht van woningcorporatie Eigen Haard. Het vijf verdiepingen tellende gebouw in Amstelveen werd gestript tot op het betonnen skelet, opnieuw ingepakt en op innovatieve wijze opgetopt met een extra verdieping van hout. Het aantal woningen steeg van 148 naar 182, waardoor er meer woonruimte is gecreëerd voor woningzoekenden. Het architectuurontwerp van AG Nova Architecten gaf het woongebouw een moderne en frisse uitstraling.

De nieuwe Aquarius biedt zowel een divers woningaanbod als een betere uitstraling in de wijk. “Aquarius was vroeger een sociaal huurcomplex dat aandacht nodig had. Je herkent het nu bijna niet meer terug. Je woont hier mooi, uitkijkend over het groen aan de stadsrand van Amstelveen. Zo’n dertig bewoners keren terug en zijn zeer enthousiast”, vertelt Jeroen Eijkelboom, Hoofd Realisatie Bestaande Bouw bij ERA Contour en projectleider van de renovatie van Aquarius.

Optoppen met hout

Woongebouw Aquarius is tijdens de renovatie volledig gestript. Alleen het betonnen skelet van de flat bleef staan. Gevels, installatie en dakbedekking gingen eraf en een extra verdieping van hout werd toegevoegd: het zogenaamde optoppen. Deze bijzondere manier van bouwen maakte het mogelijk om meer woningen te realiseren met het bestaande gebouw.

Er kwamen 34 woningen bij waarmee het aantal woningen steeg naar 182. Daarbij is zijn de woningtypen zeer gevarieerd: van een studio van 25 m2 tot een woning van ongeveer 145 m2 met drie grote slaapkamers.  De keuze voor een opbouw in hout was bewust vanwege de lichte en duurzame eigenschappen van het materiaal. Een zwaarder materiaal bleek niet gunstig te zijn voor de opbouw. Bovendien is er met het behoud van de betonnen draagconstructie ruim 1500 ton aan CO2-uitstoot bespaard.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.