Opwekken van schone energie met het Butterfly Effect

Nieuws

Opwekken van schone energie met het Butterfly Effect

Door: Petra Starink | 15-06-2021

Voor de Design Challenge Onze Energie Ons Landschap, georganiseerd door Kunstloc Brabant, Staatsbosbeheer en Het Groene Woud ontwikkelde het multidisciplinaire team van VenhoevenCS, DS landschapsarchitecten en Studio Solarix een voorstel waarin het opwekken van schone energie op een ingenieuze manier wordt gecombineerd met het herstellen van verbindingen in de natuur en het beperken van geluidshinder. Het ontwerp Butterfly Effect voor een ultralicht web over de snelweg is niet alleen ontworpen voor de challenge-locatie aan de A67 ter hoogte van de Strabrechtse heide, maar is wereldwijd toepasbaar boven infrastructuur. Dit voorstel versterkt lokale ecosystemen op kleine schaal en heeft tegelijkertijd impact op een grootschalige aanpak van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies: het Butterfly Effect!

Natuurinclusief ontwerpen

Volgens het team is het voor de aanpak van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies belangrijk om natuurinclusief te ontwerpen. Zij kozen de insecten als vertrekpunt voor hun ontwerp, want ‘alle kleine bee(s)tjes tellen mee’. Deze vormen een essentiële schakel in de natuur: 85% van ons voedsel is afhankelijk van bestuiving door insecten. Door ter hoogte van de boomtoppen een overspanning over de snelweg te bouwen waarover kleine beestjes veilig oversteken, kunnen belangrijke verbindingen in de natuur worden hersteld.

Web over de weg is modulair ontworpen

Het ‘web over de weg’ biedt tegelijkertijd een enorm oppervlak voor het opwekken van schone energie.De lichte overspanning met honingraatstructuur kan worden gevuld met materialen die zonne-energie opwekken. Het ragfijne web is modulair ontworpen om te kunnen groeien en evolueren met technische innovaties. Door de ruimte boven de weg op deze manier dubbel te gebruiken, gaat er minder landschap verloren aan het inrichten van velden vol zonnepanelen en daardoor biodiversiteitverlies.

Bomen als geluidsbuffer

De overspanning zorgt ervoor dat stikstof en fijnstof dichter bij de weg in de bodem terecht komen. Hierdoor verrijkt de grond langs de weg en kunnen hier bomen groeien. Een forse bosstrook vermindert het geluid in het achterliggende natuurgebied.

Partners gezocht voor pilot-project

Het verbinden van natuurlijke ecosystemen combineren met het opwekken van energie kan wereldwijd worden toegepast. VenhoevenCS, DS landschapsarchitecten en Studio Solarix zijn op zoek naar een gemotiveerde partner om een eerste pilot-project te realiseren. 

Tentoonstelling

Het ontwerp voor het Butterfly Effect is samen met vijf andere ontwerpen tentoongesteld voor het bezoekerscentrum Natuurpoort de Plaetse te Heeze en is daar tot 1 juli 2021 te bezichtigen. Daarna gaat de expositie op reis door Nederland.

Beeld: VenhoevenCS

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.