Orangeriewoningen in Oost-Groningen

Orangeriewoningen in Oost-Groningen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-02-2009

Architect Peter Oterdoom uit Groningen wil in de regio Scheemda een wooncomplex onder glas bouwen. Een ander plan komt van secretaris Jan Willem Kok van de stichting Terra Mater uit Onstwedde. Kok verwacht over een week drie offertes. Die moeten duidelijk maken of bovenop zoutkoepels in Oost-Groningen koepelvormige kassen kunnen komen met daarin appartementen voor senioren.

Twee plannen voor wonen onder glas, die elkaar niet hoeven te bijten, zegt Peter Oterdoom van Vortex Architecten uit Groningen. “Het zou heel goed kunnen dat mijn woningen zijn te combineren met zijn plannen.”

Orangeriewoningen
Oterdoom wil zogeheten Orangieriewoningen ontwikkelen. Huizen die in een kas komen, met gemeenschappelijke plekken, met half openbare ruimtes waar wonen en zorg gecombineerd kan worden. “Als de woning gunstig georiĆ«nteerd wordt op de zon is uit de orangerie warmte te winnen die opgeslagen kan worden in de bodem en waar ’s winters de binnenwoning mee kan worden verwarmd.”

Oterdoom: “Dit concept leent zich als voorbeeldproject voor anders, milieubewust en duurzaam bouwen waar de regio profijt van kan hebben.” De architect refereert aan de kaswoningen in de ecologische wijk Eva-Lanxmeer in Culemborg die volledig op ecologische leest geschoeid is en geldt als voorbeeld van duurzaam bouwen en wonen. “Als je ziet wat Culemborg aan naamsbekendheid heeft opgebouwd. Dat zou ook hier kunnen.”

Warme koepels
Kok pleitte onlangs voor de bouw van kaswoningen op zoutkoepels. Onder koepels zouden appartementen voor met name ouderen kunnen worden gebouwd die verwarmd worden met aardwarmte. In zo’n met aardwarmte verwarmde koepel heerst het jaar rond een aangename temperatuur.

Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, de Grondmij en H+N+S Landschapsarchitecten liet hij offertes uitbrengen. “We hopen een ton binnen te halen om met ontwikkeling te kunnen beginnen.”

Bron: Dagblad van het Noorden

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.