Oranje boven!

Oranje boven!

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 25-04-2012

Deze zomer is in het paleis Oranienbaum ten oosten van Dessau een grote tentoonstelling over hedendaagse Nederlandse vormgeving en mode, gecombineerd met historische voorwerpen uit het Koninklijk Huisarchief. Oranienbaum is rond 1695 gebouwd voor Henriette Catharina, Prinses van Anhalt-Dessau, en maakt deel uit van het erfgoed van het Huis van Oranje-Nassau. Een jarenlange restauratie nadert zijn voltooiing, waarmee het paleis en het park in hun oude grandeur zijn hersteld.

Dutch Design bij Dessau

In meer dan 50 kamers van het paleis staat de top van hedendaags Dutch design  – meubels, sieraden, glas en keramiek, mode en accessoires – tegen een achtergrond van China porselein, delfts blauwe tegels, versierde plafonds en muren. Met zorg is de oorspronkelijke functie van elke ruimte tot uitdrukking gebracht. De muren zijn behangen met portretten van Koningin Beatrix, Prinses Máxima, Amalia van Solms, Prins Frederik Hendrik en Prins Willem II.

De tentoonstelling bevat werken van vooraanstaande Nederlandse ontwerpers als Viktor & Rolf, Gijs Bakker, Hella Jongerius, Spijkers & Spijkers, Marcel Wanders, Jan Taminiau, Iris van Herpen, Bibi van der Velden, Ineke Hans, Scholten & Baijings, Barbara Broekman en Piet Hein Eek, maar ook van aanstormend talent.

Orangebloom

De liefde voor glas en ambacht van de voormalige koningin en bewoner van Oranienbaum Henriëtte Catharina van Anhalt Dessau waren reden voor Ineke Hans om een ontwerp te maken van glas. De levensgrote installatie Orangebloom met de uitbundige versierde vaas verwijst naar de rijke versierde paleizen uit haar tijd, toen verse snijbloemen een enorme luxe waren.

De Tudorrozen zijn een mooi symbool voor de oude Europese koningshuizen. Na de tentoonstelling Oranienbaum wordt Orangebloom onderdeel van de vaste collectie van het Haags Gemeentemuseum.

De tentoonstelling wordt op 25 april geopend door Koningin Beatrix en duurt van 26 april 2012 tot en met 30 september 2012. Een bezoek aan deze expositie laat zich goed combineren met een verblijf in Dessau, met o.a. het Bauhaus, de Meisterhäuser en het Kornhaus.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.