Koningsvaasje

Koningsvaasje

Nieuws
Door: Petra Starink | 18-03-2013

Op 30 april 2013 wordt het  nieuwe oranjevaasje, het ‘Koningsvaasje’ uitgebracht door het Nationaal Glasmuseum. Het vaasje is ontworpen door Willem Noyons en wordt uitgebracht ter ere van de troonswisseling.

Noyons liet zich bij dit ontwerp inspireren door de granaatappel.  Het granaatappeltje is een vrucht met veel symbolische betekenissen. De boom heeft een bijzondere en koninklijke uitstraling en is als teken van rijkdom en vruchtbaarheid gebruikt in de aankleding van de eerste tempel van koning Salomo. De granaatappel staat ook voor vernieuwing van de natuur en staat voor de symbolische weergave van de diversiteit en eenheid van het leven.

Bij het zoeken naar een recept naar helderrood glas ontstond in de Glasfabriek Leerdam een oranjekleurig glas waarin de ontwerper Chris Lanooy in 1927 het bekende Julianavaasje ontwierp ter gelegenheid van de 18e verjaardag van de prinses. In de traditie van de Oranjevaasjes ontstond een serie vaasjes.

Willem Noyons (1956) houdt zich sinds 1982 bezig met het ontwerpen van producten, grafisch vormgeven en ruimtelijk werk. Noyons heeft in 2002 het Alexander- en Maximavaasje ontworpen, ter gelegenheid van hun huwelijk. In 2005 heeft hij wederom een vaasje ontworpen, het zogenaamde Alexiavaasje.

Het Koningsvaasje wordt uitgebracht in een genummerde en gesigneerde oplage. De prijs is slechts € 89 incl btw. Voor meer informatie kijk op de website van het Nationaal Glasmuseum.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.