Oude fabrieksgebouwen Enka inspiratie voor appartementencomplex

Oude fabrieksgebouwen Enka inspiratie voor appartementencomplex

Nieuws
Door: Petra Starink | 01-02-2021

Op het Enka-terrein in Ede wordt een appartementencomplex gebouwd met 201 sociale huurwoningen. Het ontwerp is van MIX architectuur. De karakteristieke oude fabrieksgebouwen van de oude kunstzijdefabriek vormen de inspiratie voor de nieuwbouw. Het gebouw komt direct naast het nieuwe intercitystation Ede/Wageningen te liggen.

Sfeer oude fabrieksterrein

Op het oude Enka terrein van 42 hectare is de sfeer van de oude fabriek nog voelbaar. Bestaande fabrieksgebouwen en -schoorstenen zetten de toon. De twee nieuwe bouwvolumes vormen samen een U-vormig gebouw met een grote variatie in woningtypen in de betaalbare categorie. Van compacte tweekamerstudio’s tot driekamerappartementen met verschillende woonoppervlakten. Het parkeerterrein aan de noordzijde wordt rondom omsloten door de bouwmassa. Aan het stationsplein aan de westzijde komen commerciële voorzieningen in de plint. De bergingen bevinden zich onder het gebouw, ingepast in de natuurlijke hoogteverschillen in het terrein.

Platte metselwerkvolumes

De appartementen grenzen aan het spoor, het nieuw te bouwen station en de oude getransformeerde fabriekshal. Deze fabriekshal heeft een heldere geleding met stevige bakstenen hoekaccenten, een monumentaal poortgebouw en lange, ritmische bakstenen gevels met verticale vensters. Het nieuwe gebouwvolume vormt een stevige tegenhanger van de karakteristieke bebouwing. Het gebouw is als concept een omkering van de fabriekshal. Daarvan is het karakteristieke zaagtanddak rondom voorzien van platte metselwerkvolumes.

Kopgebouwen met zaagtandgevels

Bij de nieuwbouw bestaat de basis juist uit platte metselwerkvolumes en vormen de onderscheidende kopgebouwen met zaagtandgevels herkenbare accenten. De oude en nieuwe gebouwen vormen zo samen een ensemble. Door het gebouw te laten reageren op de omgeving ontstaan logische verschillen en krijgen de gevels een maat en schaal die passen bij de industriële uitstraling van de directe omgeving.

Dubbelhoge entrees van appartementencomplex

Er is veel zorg en aandacht besteed aan de textuur en detaillering van de metselwerkgevels. Zo vormen de dubbelhoge entrees van het complex herkenbare accenten in de gevelwanden. De entree krijgt allure door de terugliggende gevelpui, klampmetselwerk en geïntegreerde postkasten. De hekwerken langs de galerij aan de noordzijde worden uitgevoerd in diffuus glas en dienen tevens als geluidsscherm voor de woningen. Verticale schermen met klimplanten geven de galerij geleding en vormen een interessant contrast met de robuuste bakstenen gevels en horizontale glazen hekwerken.

Partijen

MIX Architectuur kreeg de opdracht na een architectenselectie. Opdrachtgever is ontwikkelaar AM voor woningcorporatie Woonstede. Aannemer is BAM Wonen en BAM Advies & Engineering is constructeur en installatieadviseur. Het stedenbouwkundig plan is van Lodewijk Baljon.

Wonen en werken in Enka

Woon- en werkgebied Enka is onderdeel van gebiedsontwikkeling De Veluwse Poort aan de oostzijde van Ede. In totaal komen in de wijk 1.550 woningen in verschillende segmenten. Oude rijksmonumenten zoals het Kantinegebouw, het EHBO-gebouw, de historische fabrieksmuur en twee schoorstenen blijven behouden. De wijk krijgt verder een grootschalige fietstestlocatie, school, horeca en overige commerciële functies.

Beeld: MIX Architectuur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.