‘Out of Joint’: Nederlands paviljoen op de London Design Biennale

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

‘Out of Joint’: Nederlands paviljoen op de London Design Biennale

Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-06-2023

Naast de rol van artistiek directeur van de gehele Londen Design Biennale 2023, presenteert het Nieuwe Instituut Out of Joint, de inzending voor het Nederlandse paviljoen, in samenwerking met de Nederlandse ambassade in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de medailleceremonie op de openingsdag van de Biënnale kende de vakjury de Nederlandse inzending een eervolle vermelding toe in de categorie ‘meest inspirerende interpretatie van het thema’.

Voortbouwend op het overkoepelende Biennale-thema ‘The Global Game: Remapping Collaborations’, reageert curator, ruimtelijk ontwerper en redacteur Colin Keays met Out of Joint op de huidige, globale instabiliteit en onzekerheid. Met de architectuur en de ambtelijke geschiedenis van Somerset House als inspiratiebron, creëerde hij een dynamische installatie met functionele onderdelen, die kunnen worden uitgeleend aan andere landenpaviljoens. Hierdoor verspreidt het Nederlandse paviljoen zich door de gehele Biënnale en creëert zo nieuwe interacties, zowel tussen deelnemers als bezoekers.

Keays: “Out of Joint brengt samenwerking in de praktijk op twee verschillende niveaus. Aan de ene kant in de samenstelling van een team ontwerpers met verschillende achtergronden dat samen aan de presentatie bijdraagt, in plaats van aan individuele werken. Daarnaast vertalen we deze benadering naar de gehele Biënnale. Iedere keer dat een onderdeel van het Nederlandse paviljoen wordt uitgeleend, is er een potentieel voor het vormen van een nieuwe connectie.”

Ontwerp

Het ontwerpteam, bestaand uit Fabulous Future, Studio Verter, Tim Teven Studio en Jeanine van Berkel, ontwikkelde in een reeks gezamenlijke workshops het ontwerp van het Nederlandse paviljoen. De dubbelzinnige, bureaucratische sfeer die de ruimte oproept, is een knipoog naar het vorige leven van Somerset House, waar voorheen de administratieve afdelingen van onder meer de Britse belastingdienst en de Royal Navy huisden.

Deze geschiedenis wordt gebruikt als vertrekpunt voor nieuwe samenwerkingen en ideeën. De ruimte waar het Nederlandse paviljoen huist, faciliteert nu het administratieve proces voor het ter beschikking stellen van onderdelen aan andere Biënnale-deelnemers. Bij de centrale balie kunnen zij het benodigde papierwerk invullen om de spullen te lenen voor gebruik in hun eigen paviljoen.

Thema

Het Biënnale-thema The Global Game: Remapping Collaborations is dit jaar bepaald door Aric Chen, algemeen en artistiek directeur van het Nieuwe Instituut. Als overkoepelend artistiek directeur van de London Design Biennale experimenteren Chen en het Nieuwe Instituut hiermee met een thema dat het traditionele Biënnale-format van nationale of territoriale paviljoens overstijgt. Deelnemers worden uitgedaagd om met elkaar samen te werken, gefaciliteerd door het online spel The Global Game, speciaal voor de biënnale ontwikkeld door het Amsterdamse Play the City.

London Design Biennale

De London Design Biennale is opgericht in 2016 door Sir John Sorrell en Ben Evans en vindt plaats in Somerset House. Het promoot internationale samenwerking en de wereldwijde rol van design, met tentoonstellingen en installaties die de ambitie belichamen om universele oplossingen te creëren voor problemen die ons allemaal aangaan.

Gedurende de Biënnale zal het Nieuwe Instituut in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ook een (inter)nationale werkgroep organiseren, die zal onderzoeken wat de respons op het samenwerkingsthema van dit jaar is en wat nieuwe manieren van (samen)werken voor toekomstige evenementen en tentoonstellingen kunnen zijn.

Meer informatie De London Design Biennale en het Nederlandse paviljoen zijn van 1 tot en met 25 juni 2023 te zien in het Somerset House in Londen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.