Over drijven in Mokum

Actualiteiten, Exposities, Nieuws

Over drijven in Mokum

Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-10-2023

Tot en met 9 november is de tentoonstelling ‘Over drijven in Mokum’ te bezoeken. De tentoonstelling richt zich op de diverse aspecten die samenhangen met bouwen en wonen op het water. Op de laatste tentoonstellingsdag is tevens een afsluitende lezing te bezoeken in het Borneo Architectuur Centrum.

Amsterdam heeft van oorsprong een sterke relatie met het water, de groei en bloei van de stad is te danken aan de haven en de internationale handel die daarmee tot stand kwam. Tegenwoordig is Amsterdam als havenstad geen grote speler meer in de wereld, het water is nog steeds alom aanwezig, met de rivieren het IJ, de Amstel, de grachtengordel en andere grachten die de stad rijk is.

Over drijven

In de tentoonstelling Over Drijven wordt in kaart gebracht hoe er in Amsterdam op en bij het water wordt gewoond. Het begon met schippers die om pragmatische en financiële redenen op hun schip gingen wonen. Later werd ook voor vele anderen wonen op het water aantrekkelijker, zeker nu de grachten steeds schoner zijn geworden.

In de tentoonstelling zie vele verschillende manieren van wonen op en bij het water te zien, van ark tot ‘schark’ tot woonschip. En wat komt erbij kijken qua onder meer techniek, regelgeving, duurzaamheid? Naast losse schepen worden er in Amsterdam ook hele nieuwe wijken voor woonboten en waterwoningen ontwikkeld.

Lezing

De tentoonstelling wordt feestelijk afgesloten met een lezing van Bob Ronday over de verschillende stadia van de ontwikkeling en bouw van een drijvende woning. Zowel planmatig (ontwerpopgave, vergunning, welstand etc) als technisch (betonnen bak, evenwicht, bouwbesluit eisen etc). Tijdens de lezing is er gelegenheid tot vragen en discussie.

16:00 BAC open, inloop en bezoek tentoonstelling
17:00 lezing Bob Ronday
Na de lezing start de borrel (tot 19:00 uur).

Betrokkenen

De tentoonstelling is samengesteld door het Borneo Architectuur Centrum in samenwerking met Bob Ronday (Bob Ronday Architectuur) en met medewerking van Ingeborg van Lieshout (Green Light District). De tentoonstelling toont zes grote frames met achtergrondinformatie over drijvend wonen in Amsterdam, diverse maquettes en tekeningen van voorbeeldwoningen en reeds gerealiseerde drijvende woningen, beeldmateriaal van de verkiezing ‘woonboot van het jaar’ en films van bestaande drijvende woningen en woonwijken.

Te bezichtigen t/m donderdag 9 november 2023 tijdens de openingstijden van het Borneo  Architectuur Centrum, maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur, zaterdag en zondag van 13:00 tot 16:00 uur.

Foto: Luuk Kramer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.