Overal balkons

Nieuws, Project kort

Overal balkons

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-12-2021

In de nieuwe woonwijk Aan het IJ in Amsterdam Noord is het woonensemble The Grid gerealiseerd. Architect KCAP ontwierp in opdracht van Amvest uit Amsterdam hiervoor een alzijdige, uit balkons gestapelde woonwereld met 68 ruime appartementen.  aan een groene binnenhof. KCAP ontwierp The Grid.

De naam “The Grid” verwijst naar de rol die het raster speelt in het ontwerp en het beeld van het gebouw. Met balkons aan alle gevels kent The Grid geen echte voor- of achterkant, waardoor er een nieuwe type woongebouw ontstaat. Het raster van de getrapt gestapelde terrassen is verrijkt door het gebruik van Jura natuursteen en verdiepingshoog glas.

De bovenste verdiepingen, die zijn vormgegeven als een lichtglanzende, messingkleurig geanodiseerde aluminium kroon, geven het gebouw een elegante en luxurieuze afsluiting. Verder draagt het gevarieerde materialenpalet met gladde en ruwe oppervlakken bij aan een steeds wisselende uitstraling van het gebouw; afhankelijk van licht en weersomstandigheden.

Balkons

“The Grid is een gebouw uit balkons,” zegt Irma van Oort, architect en partner van KCAP. “Elk appartement heeft minstens één balkon, afhankelijk van de afmetingen van de woning, en vergroot hiermee de eigenlijke leefruimte. Door de wijze van stapelen blijft de privacy van iedere buitenruimte gewaarborgd.” Door beplanting van de balkons en de door Sant&Co ontworpen binnentuin zal het complex in de loop der jaren een steeds groenere aanblik krijgen.

Groen speelt ook een rol in de bijzondere binnentuin. Een omgeving die bewonersinitiatieven stimuleert, ruimte laat voor toekomstig gebruik en het gevoel van eigenaarschap bij gebruikers en bewoners versterkt. De gemeenschappelijke binnenplaats vormt tot slot het groene verlengstuk van de entreehal.

Afbeeldingen: Ossip van Duivenbode (c)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.