Overeenstemming cao architectenbranche

Overeenstemming cao architectenbranche

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-06-2009

Vorige week hebben de BNA en de vakbonden voor werknemers overeenstemming bereikt over de cao voor de ongeveer 15.000 werknemers in de architectenbranche.

Er is een cao overeengekomen met een looptijd van één jaar, lopend van 1 april 2009 tot en met 31 maart 2010. In dat jaar zal gewerkt worden aan een modernisering van de cao die daarop volgt. Deze afspraak is gemaakt als onderdeel van de overeenstemming. De looptijd van één jaar wordt verder ingegeven door de huidige economische omstandigheden.

Voor de volgende cao-onderhandelingen is een tweejarige cao weer het uitgangspunt. Er is een loonsverhoging overeengekomen van 1% per 1 juli 2009.

Optimaal
Het bestuur van de BNA stelt zich uitdrukkelijk tot doel de professionaliteit van de branche te faciliteren en voorwaarden te scheppen voor het optimaal uitoefenen van het vak van architect. Een professionelere branche kan alleen gerealiseerd worden als zowel werkgevers als werknemers zich daarvoor willen en kunnen inzetten.

Onderdeel van de overeenstemming is een protocolafspraak waarin de BNA de intentie uitspreekt de branche ook in arbeidsvoorwaardelijke zin aantrekkelijk te willen houden. Indien economisch herstel intreedt en er ruimte ontstaat in de branche zal uitvoering worden gegeven aan deze protocolafspraak.

Crisis
Momenteel wordt steeds duidelijker dat de economische crisis de branche hard raakt. Opdrachten worden in aantal en omvang minder en projecten vallen stil. In deze onzekere economische tijden een lange termijn cao afspreken past in de gewenste professionalisering van de BNA, maar doet geen recht aan de actuele problematiek van bureaus.

De overeenstemming wordt deze week ter goedkeuring aan de leden van de BNA voorgelegd. De uitkomst van de ledenraadpleging wordt vervolgens voorgelegd aan het bestuur. Zodra alle betrokken besturen instemmen, is er een definitief akkoord.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.