OZ architect en DunnettCraven winnaars Architectuurprijs Zoetermeer 2018

Nieuws

OZ architect en DunnettCraven winnaars Architectuurprijs Zoetermeer 2018

Door: Petra Starink | 04-06-2018

De Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer 2018 is gewonnen door DunnettCraven en OZ architect met Cadenza. De publieksprijs was voor architect Ralph Goutier voor het Alfrink College.

Cadenza 

Complex Cadenza ontworpen door DunnettCraven en OZ architect met horeca, supermarkt, casino en woningen is goed ingepast in de omgeving. Volgens de jury komt het theater nu veel beter tot zijn recht, het gat naast de passage is afgedicht en het hoogteverschil is op een prettige manier opgelost. Langs de trappartij is een groene gevel aangelegd. De publieke buitenruimte is goed ontworpen. De ruimte van het plein is op een ontspannen manier geopend. Doordat het groen voldoende sterk aanwezig is op het plein, wordt dit niet volledig gedomineerd door de horeca.

Ronde hoeken met gebogen glas

De uitstraling is stedelijk, mede door de klokkentoren die mooi in de zichtlijn richting het plein is geplaatst en de volumes met verschillende bouwhoogtes. De kleur van de baksteen is wel enigszins hard en ligt te dicht bij de kleur van de bestrating. Het plan bevat mooie details zoals de ronde hoek met het daadwerkelijk rond gebogen glas.

Publiekspriijs voor Alfrink College

De insteek voor de verbouwing was een nieuwe entree en een beperkte uitbreiding. Door oude constructiefouten moest echter bijna de hele gevel worden vervangen. De jury is van mening dat de renovatie van het Alfrink College (opdrachtgever Alfrink College) een positief voorbeeld is van hoe de technische duurzaamheidsopgave kan worden ingezet om een enorme kwaliteitsslag te maken voor het bestaande gebouw en de omgeving.

Bestaande materialen

Met bestaande materialen en kozijnen is volgens de jury in het ontwerp door Ralph Goutier een zeer samenhangende nieuwe toon gevonden. Dit is knap omdat de school een onsamenhangend geheel was van bouwdelen in verschillende architectuurstijlen, uit verschillende perioden. Ook de oudere delen die niet zijn vernieuwd, zijn met de nieuwe gevels samengesmeed tot een geheel.

Gemma Smid Architectuurprijs

De prijzen werden dit jaar voor de zevende keer uitgereikt tijdens de Dag van de Architectuur 2 juni 2018. De prijs is genoemd naar oud-wethouder wonen Gemma Smid-Marsman, vanwege haar inzet voor de architectuur in Zoetermeer.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.