Paleis Lofen (Utrecht) uit 1122 heropend

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Paleis Lofen (Utrecht) uit 1122 heropend

Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-06-2022

Utrecht vierde op 2 juni 2022 dat het 900 jaar stadsrechten heeft. Op dezelfde dag openden Burgemeester Sharon Dijksma samen met wethouder Anke Klein en commissaris van de koning Hans Oosters de nieuwste historische attractie van Utrecht: Paleis Lofen. De openingshandeling bestond uit het in de grond steken van een schop waarmee de ‘Tijdreis Paleis Lofen’ naar 1122 werd gestart.

Eeuwenlang zijn de sporen van Paleis Lofen verborgen geweest. Tot nu. DOMunder en de Paleis Lofen-community van betrokken Utrechters hebben de verborgen kelders toegankelijk en beleefbaar gemaakt voor iedereen. Sinds 2 juni kan iedereen voor het eerst in duizend jaar dwalen door de rijksmonumentale resten van het verdwenen keizerlijk paleis. Dé plek waar 900 jaar geleden keizer Hendrik V de stadsrechten van Utrecht tekende.

Verborgen schat

Paleis Lofen is één van de verborgen schatten van het Domplein; verstopt achter, tussen en onder de panden op de Vismarkt en het Domplein. Ooit was dit een prachtig middeleeuws paleis waar de keizer rechtsprak, gasten ontving en feesten gaf. De naam Lofen komt van het Duitse woord laube dat balkon betekent. Vanaf dat balkon sprak de keizer het volk toe.

Het paleis is rond 1020 gebouwd en moet een indrukwekkend gebouw zijn geweest van zo’n dertig bij twaalf meter. Een brand verwoestte Paleis Lofen in 1253, maar de resten zijn nog steeds te vinden in de kelders onder de gebouwen tussen het Domplein en de Vismarkt.

Bezoeken

De balie en start van de Tijdreis Paleis Lofen is op Domplein 9, de Utrecht Winkel / VVV. De Tijdreis Paleis Lofen vertrekt op vaste starttijden en altijd onder begeleiding van een gids in het Nederlands of Engels. Tickets zijn voor een volwassene € 10,- en voor student of kind (adviesleeftijd vanaf 8 jaar €7,50.

Meer informatie op www.paleislofen.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.