Papendorp wint Rietveldprijs 2009

Papendorp wint Rietveldprijs 2009

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-10-2009

Kantorenpark Papendorp van Wissing Stedebouw en Ruimtelijke Vormgeving en West 8 is winnaar van de Rietveldprijs 2009. Het is voor het eerst dat de jury een stedenbouwkundig plan beloont met deze Utrechtse architectuurprijs. Al diverse malen zijn projecten in Papendorp geselecteerd of genomineerd voor de Rietveldprijs.

Signaal
De stedenbouwkundige drager van deze staalkaart van architectuur is twee jaar geleden voor het eerst op de lijst van de Rietveldprijs verschenen. De stedenbouwkundige kwaliteiten maakte indruk op de jury, helaas werd geconcludeerd dat de invulling nog niet tot volle wasdom gekomen was.

Na twee jaar is het bijzondere karakter van dit kantorenpark erkend. De heldere stedenbouwkundige structuur, het groene karakter met verscholen functies onder het grastapijt en de onverwachte combinaties van functies stemden de jury zeer positief. Het juryoordeel: “Zowel om de waarde die dit plan voor de stad Utrecht heeft, als om het signaal dat de stad aan zichzelf en aan de rest van Nederland afgeeft ten aanzien van de ruimtelijke inbedding van bedrijventerreinen, is dit plan de terechte winnaar van de Rietveldprijs 2009.”

Nominaties
Er waren dit jaar vier projecten genomineerd. Naast de winnaar waren dat parkeergarage de Cope van JHK architecten, Onder Professoren een woningbouwproject van Bakers architecten en Westraven van Architectenbureau Cepezed.

De jury bestond uit Ir. Dirk Sijmons, H+N+S Landschapsarchitecten (voorzitter); Olof van de Wal, KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing; Dorte Kristensen, Atelier Pro architecten; en Henk Scholten, AAS architecten Groningen.

Uitreiking
Op zondag 15 november 2009 wordt de Rietveldprijs uitgereikt. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 7.500. Tijdens de uitreiking wordt ook bekend welk project de AD Utrechts Nieuwsblad Publieksprijs heeft gewonnen. Onder de eerdere winnaars bevonden zich: Koen van Velsen, Mart van Schijndel, Rem Koolhaas, Enric Miralles, NL Architects, Wiel Arets en Erick van Egeraat.

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Vier nominaties voor Utrechtse Rietveldprijs

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.