Park City wint internationale prijsvraag

Park City wint internationale prijsvraag

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-08-2008

Park City is uitgeroepen tot winnaar van de eerste in een serie van internationale competities voor nieuwe masterplannen in Tirana. De jury had lof voor de gewaagde insteek om een masterplan te ontwikkelen voor een groter gebied dan de eigenlijke competitielocatie en bestempelde de stedenbouwkundige kwaliteiten van Parkcity als hoofdstad waardig. Parkcity is ontworpen door Cityförster in samenwerking met Shift architecture, Rotterdam.

Hoogstedelijk
De vijf hectare grote prijsvraaglocatie bevindt zich in het volop in ontwikkeling zijnde westen van de stad, opgespannen tussen een in onbruik geraakte landingsbaan en de Lana rivier die dwars door de stad loopt. De gemeentelijke ambities zijn om dit gebied te transformeren tot een hoogstedelijk woonmilieu met publieke en commerciële voorzieningen. Daarnaast werd om een ontwikkelingsvisie van de landingsbaan gevraagd.

Stroken, torens en blokken
Park City is een plan voor de gehele strook tussen landingsbaan en rivier. Het vormt een stedenbouwkundige schakel tussen deze twee landschappelijke elementen die beide op een heel eigen manier worden getransformeerd tot Runway Park en Lana Park. De gebouwde structuur van Parkcity (385.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak) bestaat uit een mix van drie gebouwtypologieën: stroken, torens en gesloten bouwblokken. Zij worden ontsloten door een nieuwe hoofdweg die er voor zorgt dat de beide parken autovrij kunnen worden gemaakt.

Eigen strategie
De prijsvraag wordt opgevolgd door vier internationale prijsvragen voor masterplannen in Tirana. Onder de participerende bureaus zijn prominente internationale bureaus als Chipperfield architects, Jean Nouvel, Bolles+Wilson en MVRDV. Onder het burgermeesterschap van Edi Rama heeft Tirana de laatste jaren een indrukwekkende strategie ontwikkeld om locale projectontwikkelaars te koppelen aan internationale architecten.

Cityförster
Cityförster heeft eerder projecten in Tirana gedaan, zowel op stedenbouwkundig als op architectonisch niveau. Het eerste bouwproject, HOUSE01, zal binnen een jaar opgeleverd worden. Park City is ontworpen door Cityförster in samenwerking met Shift architecture en landschapsarchitecte Ulrike Centmayer. Het ontwerpteam bestaat uit Martin Sobota, Mareike Henschel, Ulrike Centmayer (Cityfoerster) en Harm Timmermans (Shift architecture). De projectleiding is in handen van Martin Sobota.

Illustratie: Tirana © Cityförster Rotterdam

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.