Park Vijversburg officieel open

Nieuws

Park Vijversburg officieel open

Door: Petra Starink | 16-05-2017

In Tytsjerk is het vernieuwde park Vijversburg officieel geopend. LOLA Landscape Architects, Marieke Kums, Junya Ishigami, Piet Oudolf en kunstenaar Tobias Rehberger hebben met hun ontwerp een bijdrage geleverd aan de uitbreiding van het park. De afgelopen 20 jaar is de Stichting op Toutenburg, eigenaar van het park bezig geweest met de uitbreiding. In 2005 werd de 1e fase afgerond. De 2de fase is nu klaar en bestaat uit de bouw van het bezoekerscentrum (glazen paviljoen), aanleg open podium, restauratie van Villa Vijversburg en inrichting van weilanden.

Paviljoen van Marieke Kums

Het ontwerp voor het Paviljoen door Marieke Kums van Studio Maks en de Japanse architect Junya Ishigami is gericht op versterking van de ervaring van het park en sluit aan bij de natuurlijke lijnen ervan. De buitenkant heeft een transparante uitstraling en gaat daarmee op in het groen van het park. Er wordt gebruik gemaakt van hoogteverschillen om goede verhoudingen ten opzichte van de Villa te krijgen en een optimale beleving van de bezoeker in het Paviljoen. De centrale ruimte van het gebouw is bestemd voor tentoonstellingen, symposia en concerten. Uniek aan het gebouw is de draagconstructie die volledig bestaat uit glazen wanden. Het ontwerp vormt een duidelijk contrast met de bestaande Villa, waardoor één van de kernkwaliteiten van het park, de classicistische Villa, zelfstandig overeind blijft.

Ooievaarsnest van Tobias Rehberger

In het parkdeel “Ooievaarsnest” heeft de Duitse kunstenaar Tobias Rehberger een landschap aangelegd met als titel “get lost on the way home, finding ways in the nothingness”. Als inspiratiebron gebruikte hij de tuin die zijn oma had: spannend, veel fruit, geen paden. De buitenrand bestaat uit rode bomen en struiken. Wie zich er aan waagt, betreedt een sprookje en kan zomaar een diepe kuil ontdekken of een tunnel. In de vormgeving is aandacht besteed aan de overgang tussen het bestaande en het nieuwe park, zowel fysiek als inhoudelijk. Hiertoe wordt onder andere de oorspronkelijke zichtlijn vanuit Villa Vijversburg richting Leeuwarden hersteld.

Dwaalster door Lola Landscape Architects

Dwaalster is 5 hectare groot en ontworpen door Lola Landscape Architects. Dit parkdeel wordt gekenmerkt door het vormcontrast en een ander gebruik van waterpartijen dan in de overige plandelen.  Centraal in Dwaalster zijn de grote hagen in de vorm van een ster. De open ruimtes in de heggen geven de bezoeker de mogelijkheid om te dwalen. De heggen delen het perceel op in ruimtes met verschillende afmetingen die geschikt zijn voor flexibel gebruik, waaronder exposities.  De beplanting in het ontwerp wordt nadrukkelijk door de mens beïnvloed. De hagen worden gesnoeid, de wilgen worden geknot en de bloemrijke grasvegetatie daartussen wordt nauwkeurig ingeplant.

Frijlân door Piet Oudolf

Frijlân is voor een belangrijk deel gericht op de kinderen in het park. Dit deel van het park is een drassig gebied met een aantrekkelijke wilgenvegetatie. Een gebied waar kinderen uitgedaagd worden om in contact te komen met de natuur. De lang bloeiende beplanting op de heuvels in het gebied is ontworpen door Piet Oudolf en een aantal natuurlijke speelelementen is bedacht door Heilien Tonckens. Een spannend onderdeel hiervan is het waterlabyrint.

Park Vijversburg is te vinden aan de Swarteweisein 2, Tytsjerk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.