Parkeren achter bamboepalen

Nieuws

Parkeren achter bamboepalen

Door: Petra Starink | 19-02-2015

In opdracht van Ballast Nedam maakte architectenbureau de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) het ontwerp voor de parkeergarage voor het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, medisch Centrum Slotervaart en Sanquin bloedbank. Het nieuwe gebouw lijkt te zweven dankzij de gevel van bamboepalen en levende bamboestruiken.

Duurzaamheid

Uit het oogpunt van duurzaamheid koos dJGA voor een gevel van bamboe. Het plantmateriaal is sterk en verf is niet nodig omdat de bamboe voorbehandeld is tegen brand en houtrot. Het hout verkleurt op een natuurlijke manier tijdens het verweringsproces.

Levend bamboe

De onderste verdieping van de garage is omgeven door levende bamboestruiken. De bladeren hangen binnen de reikwijdte van de passanten. De bovenliggende gevel is rondom afgewerkt met bamboepalen, dit begint pas op de tweede verdieping en hierdoor lijkt het gebouw te zweven. Als je erlangs loopt krijgt de gevel extra dynamiek door het waaierende patroon waarin de palen staan. Afhankelijk van de kijkhoek lijkt de gevel open of gesloten. Het hoofdtrappenhuis van de garage is als een glazen doos tegen de kop van het gebouw geplaatst. De kozijnen van het trappenhuis zijn gemaakt van onbehandeld accoya. De kozijnen verweren net als de bamboepalen op een natuurlijke manier. Het bamboe werd geleverd door Bamboe Bouw Nederland. Ballast Nedam heeft de garage gebouwd na het winnen van een Design & Construct aanbesteding, waarbij dJGA verantwoordelijk is voor het ontwerp van de gevel.

Centrale plek in beeldkwaliteitsplan

De parkeergarage aan de Plesmanlaan heeft een totale oppervlakte van 3200 m2 en biedt plaats aan 1196 auto’s. In de komende jaren wordt het bovengrondse gebouw verder uitgebreid. Het ontwerp van de parkeergarage van MCS staat niet op zichzelf. Het gebouw heeft een centrale plek gekregen in het beeldkwaliteitsplan voor het Antoni van Leeuwenhoek, het Slotervaartziekenhuis, Sanquin en Cordaan.  Het plan dat ook een ontwerp is van dJGA, creëert meer synergie tussen toekomstige uitbreidingen van de ziekenhuizen. Een brede wandelboulevard die de garage flankeert is de eerstvolgende uitbreiding.

Parkeergarage Den Haag

Ook net opgeleverd is een parkeergarage met bamboegevel aan de Calandstraat in Nieuw Laakhaven Den Haag, door Ballast Nedam, naar ontwerp van Moke architecten. Hier is de eerste fase met drie parkeerlagen afgerond, in een tweede fase komen er nog 4 lagen bij.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.