Passende expertise voor aandachtswijken

Passende expertise voor aandachtswijken

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-04-2009

Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol gaat voor de veertig aandachtswijken in Nederland passende expertise beschikbaar stellen. De eerste aandachtswijk die gebruik gaat maken van de expertise van ontwerpteams is de Eindhovense wijk Doornakkers. Het gaat hier om het herbestemmen van leegstaande gebouwen, om extra aandacht voor groen en de openbare ruimte, en om het versterken van het imago van de wijk.

Pilots
Dit jaar zal een aantal pilots plaatsvinden in de 40 aandachtswijken. Naast Doornakkers in Eindhoven heeft ook de Stationsbuurt in Den Haag zich al aangemeld. Er zullen nog drie gemeentes volgen. De door het Atelier samen met de aanvrager aangestuurde ontwerpteams zullen geen plan leveren of opnieuw zaken tegen het licht houden, maar voor iedere wijk een inspirerend, onafhankelijk klankbord bieden.

Het doel van het team is om na te gaan op welke wijze ruimtelijk ontwerp, gebaseerd op de bestaande wijkaanpak, een bijdrage kan leveren aan een duurzame verbetering van de wijk. Per wijk wordt gekeken naar de meest geschikte samenstelling.

Aanleiding
Tijdens een door het Ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie georganiseerde inspiratiedag eind 2008 over ruimtelijke kwaliteit in aandachtswijken beloofde de Rijksbouwmeester de 40 aandachtswijken te ondersteunen.

Liesbeth van der Pol: “Ik wil met de pilotprojecten aandacht vragen voor een integrale aanpak van de aandachtswijken en de rol van ontwerpers daarbij. Vormgeving, ruimtelijke kwaliteit en schoonheid zijn wat mij betreft sleutelbegrippen.” Dit sluit aan op afspraken die minister Eberhard van der Laan heeft gemaakt om met fysieke aanpassingen de leefbaarheid in de aandachtswijken te verbeteren.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.