Passer voor Cuypershuis

Exposities, Nieuws

Passer voor Cuypershuis

Door: Petra Starink | 10-11-2015

Op het voorplein van Het Cuypershuis in Roermond staat het beeld ‘Passer’, ontworpen door Maurice Mentjens. Hij ontwikkelde een gestileerde passer, symbool van het architecten vak. Met de Passer wordt aandacht gevestigd op het pand, weinig mensen weten dat hier het werk van Pierre Cuypers wordt gekoesterd.

De directie van museum Het Cuypershuis in Roermond wilde graag een landmark hebben voor hun pand en schakelde Maurice Mentjens in. Uit een aantal voorstudies koos de directie voor de huizenhoge passer. De passer is tekenend voor architect/ontwerper Pierre Cuypers en de combinatie passer, winkelhaak en liniaal is nog steeds een gebruikelijke symbolisering van het architectenberoep.

Beeld De Passer

Het beeld is negen meter hoog, uitgevoerd in staal met poedercoating. De kleur is signaalrood. In de avonduren wordt het object nog eens extra fel opgelicht door grondspots met rood getint ledlicht. Smolenaers bv uit Nederweert verzorgde de uitvoering van het ontwerp.

Woonhuis van Cuypers

In het Cuypershuis wordt het imposante oeuvre getoond van de van origine Limburgse Pierre Cuypers, maar nog belangrijker is het gebouw zelf. Zijn eigen woonhuis annex atelier, door hemzelf ontworpen in 1853. Sinds 1932 heeft het gebouw een museale functie. Naast de Cuyperscollectie biedt dit museum ook een deelcollectie Actuele Vormgeving en wisselende tentoonstellingen over architectuur, vormgeving en toegepaste kunst.

Harrie Tillieprijs

Vanaf 13 december is de tentoonstelling de Harrie Tillieprijs te zien. Deze gemeentelijke kunstprijs beloont een actuele interieurvormgever voor zijn of haar werk. Genomineerden dit jaar zijn o.a. Aldo Bakker, Atelier van Lieshout en Kossmann De Jong. De prijs omvat een geldbedrag van € 7.000 Op 13 december wordt de winnaar bekend gemaakt.

Adresgegevens

Het Cuypershuis,
Pierre Cuypersstraat 1, Roermond
Geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 16.30 uur.

Fotografie: Maurice Mentjens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.