Patronen basis voor winnend ontwerp Groosman

Actualiteiten, Nieuws

Patronen basis voor winnend ontwerp Groosman

Door: Petra Starink | 29-09-2015

Patronen vormen de basis voor het ontwerp van Groosman voor het Kigali Art & Culture Centre in Rwanda. Het ontwerpconcept is geïnspireerd op de Afrikaanse kunst, ambacht en cultuur.

Prijsvraag

Samen met Geelhoed Group heeft Groosman  de prijsvraag gewonnen voor het Kigali Art & Culture Centre in Rwanda. Centraal in het heuvelachtige landschap van Rwanda is de stad Kigali gebouwd. Het stadscentrum ligt op één van deze heuvels, terwijl het regerings-centrum  op de naastgelegen heuvel ligt. De valleien zijn groen en waterrijk en vrij van bebouwing, dit zijn de  waardevolle groene aders van de stad. Zij zorgen niet  alleen voor verkoeling, maar ook voor de afvoer van regenwater. Dit zijn de ‘wetlands’ en vormen een essentieel onderdeel van de stad Kigali. Juist op de overgang tussen stad en wetlands, op een plek waar twee dalen bij elkaar komen, ligt het Kigali Art & Culture Centre. Een plek met veel reliëf en veel ruimte.

Opgedeeld in vlakken

Het verhoogde plein is opgedeeld in vlakken van 50 bij 50 meter die ieder een eigen symbolisch patroon meekrijgen. Dit raster vormt het stedenbouwkundige grid waarop de gebouwen zijn gesitueerd. Elk deel van het raster heeft een eigen invulling; water, amusement, speelplaats, openlucht theater, evenementen terrein, park, trappen. Onder deze publieke ruimte zijn de shoppingmall en parkeergarage gelegen.

Geometrische patronen

Het grootschalige culturele centrum is zo ontworpen dat het geen belemmering vormt in de openbare ruimte. De zalen van het gebouw hangen over het openbare plein heen en komen samen op een vlak van 50×50 meter. Door de grote uitkragende delen biedt het gebouw beschutting tegen het klimaat: schaduw tegen de zon en een droge plek wanneer het regent. Ook de gevel bestaat uit geometrische patronen die refereren aan de Afrikaanse traditie.

Uitgeholde kubus

Het plein wordt afgemaakt door twee kubussen van 50x50x50 meter op de hoeken van het raster. Het hotel aan de noordzijde is een uitgeholde kubus, waarin het daglicht diep naar binnen schijnt. Aan de zuidzijde staat een woningbouwcomplex. Deze kubus is naar de footprint toe afgesneden, zodat het gebouw op het stedenbouwkundige raster binnen de plangrenzen valt. Het ensemble van gebouwen wordt met elkaar verbonden door het publieke plein.

Beeld: Groosman architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.