Paushuize open voor publiek

Paushuize open voor publiek

Nieuws
Door: Petra Starink | 06-03-2012

Op zaterdag 10 maart wordt het monument Paushuize in Utrecht voor het publiek opengesteld. Tijdens deze dag kunnen belangstellenden een gratis rondleiding door het pand krijgen met uitleg over de restauratie en de rijke geschiedenis van het pand. Het Paushuize is een van de belangrijkste monumenten  in Utrecht.

De grootscheepse restauratie van Paushuize is uitgevoerd door Hylkema Consultants in opdracht van de Provincie Utrecht en heeft twee jaar geduurd. De verschillende salons met schouwen, stucplafonds en lambriseringen zijn weer in stijl gebracht, in de Statenzaal zijn de oorspronkelijke ‘Pompeiiaanse schilderingen’ weer tevoorschijn gekomen. De zalen en salons zijn opnieuw ingericht en bemeubeld met stukken en kunstwerken uit verschillende collecties, waaronder die van het Centraal Museum. Daarnaast is Paushuize een ‘duurzaam’ gebouw geworden, met veel aandacht voor energie- en waterbesparing.  In de toekomst zal Paushuize vaker haar deuren openen voor het publiek zoals op Open Monumentendag.

Geschiedenis

Met de bouw van Paushuize werd in 1517 begonnen in opdracht van de Utrechtse kardinaal Adriaan Florisz Boeyens, die in 1522 werd gekozen tot Paus: de enige Nederlandse paus ooit. Voor de restauratie werd het pand voornamelijk gebruikt door de Commissaris van de Koningin en voor huwelijksvoltrekkingen. Vanaf heden zal Paushuize toegankelijk zijn voor bijeenkomsten in besloten kring.

Bron: Aorta
Foto: Balzaal, Huize Molenaar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.