Paviljoen TaalExpo door Powerhouse Company

Nieuws

Paviljoen TaalExpo door Powerhouse Company

Door: Petra Starink | 28-07-2016

Powerhouse Company heeft de prijsvraag gewonnen voor het nieuwe paviljoen van de TaalExpo in Leeuwarden. Het ontwerp werd gekozen door een adviescommissie onder leiding van Rijksbouwmeester Floris Alkemade, en werd gekozen uit een selectie van zes ontwerpen. Het paviljoen zal een centrale rol spelen in het Lân fan Taal, één van de grote projecten van Leeuwarden-Ljouwert als Culturele hoofdstad Europa 2018. In 2017 wordt met de bouw gestart.

Tijdens de ontwerpprijsvraag lag de focus op drie hoofdvragen. Ten eerste moest het een gebouw worden dat expressief is naar alle zijden, om de centrale functie zo optimaal mogelijk te benutten. Daarnaast wilde Powerhouse Company een paviljoen maken met zowel een ambitieus programma als met een compacte footprint, om het gebouw zo efficiënt en duurzaam mogelijk te maken. Ten slotte moest het niet alleen een paviljoen worden dat optimaal functioneert tijdens de TaalExpo, maar ook een gebouw dat makkelijk aan te passen is voor de toekomst.

Iconische vorm

Het ontwerp voor het TaalExpo paviljoen biedt vanaf 2018 een nieuwe plek in de stad. Het ontwerp voegt levendigheid toe aan het Oldehoofsterkerkhof en maakt een visuele en logistieke verbinding met de Prinsentuin. De iconische vorm geeft het gebouw een sterke positionering aan het plein terwijl het door zijn ingetogen en minimalistische architectuur ook respect heeft voor de Oldehove, het icoon van de stad Leeuwarden.

Duurzaam en innovatief

Het paviljoen is een nieuw icoon: duurzaam en innovatief. Door het gebruik van natuurlijke materialen, een compact volume en slimme installaties, ontstaat een gebouw dat multifunctioneel inzetbaar is en klaar voor de toekomst. De publieke ruimtes en Inforuimte zijn op de begane grond gepositioneerd en richt zich op het plein.
Een (optioneel) dakterras kan aansluiten op de trappartij, waardoor er een stadsbalkon ontstaat.

Glas en hout

De materialisering van het gebouw bestaat uit hout en glas. Door nieuwe innovatieve constructieprincipes zoals computergestuurde CNC freesmachines kan een gebouw ontworpen worden ‘uit één stuk’. Zo gaan trappen naadloos over in wanden en kan het glas zonder kozijnen geplaatst worden. De combinatie van de uitgesproken houten vorm en de grote kozijnloze glaspanelen geven het gebouw een sterke architectonische expressie. Bijzonder is de flexibele overkapping, waarmee de openheid van het paviljoen kan worden aangepast aan de weersomstandigheden.

Projectgegevens:

Locatie: Leeuwarden-Ljouwert, Nederland
Architect: Powerhouse Company
Team: Nanne de Ru, Stefan Prins, Max Tala Nossin, Peter Lee, Melanie Lo, Helena Tse
Oppervlakte: 400 m2
Beeld: Powerhouse Company

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.