Paviljoens van hout en cortenstaal 

Actualiteiten, Nieuws

Paviljoens van hout en cortenstaal 

Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-06-2016

De uitbreiding van het bestaande kantoor in Warmenhuizen van Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen is voltooid. LEVS architecten maakte het ontwerp in opdracht van de West-Friese bouwers. Geheel in de bedrijfsfilosofie van De Nijs maakte LEVS een puur ontwerp met ambachtelijke details.

In de corridor die het bestaande kantoor met de twee nieuwe paviljoens verbindt zijn open en dichte vlakken omgekeerd. Een gesloten wand zweeft boven de vloer waardoor het licht laag binnenvalt. Zo hebben de bezoekers die de gang doorlopen op ooghoogte kijk op de recent opgeleverde projecten van De Nijs. Twee dramatische openingen lichten de entrees naar de nieuwe paviljoens aan.

Houten gevel

De paviljoens hebben een houten gevel op een cortenstalen plint en liggen deels verzonken in een groene wal. Op het met wilde grassen begroeide dak staat, verborgen onder een cortenstalen kap, een luchtgekoelde warmte-koudepomp.

BIM-projecten

Eén paviljoen biedt ruimte aan de bouwpartners van De Nijs om samen aan BIM-projecten te werken. Het andere paviljoen is het nieuwe administratieve hart van het bedrijf. In het bestaande kantoor ontstaat zo voldoende ruimte voor het primaire bedrijfsproces: bouwen. De centraal liggende overlegruimten maken snelle interactie mogelijk en reflecteren de compacte aanpak van het huidige bouwen.

Het project kent een lange geschiedenis. In 2009 won LEVS de selectie voor het realiseren van een nieuw kantoorgebouw. De specialiteiten van het bedrijf – vakmanschap, elegante betonconstructies en prachtige houten puien en gevels – waren erin verwerkt. In de tussenliggende periode is het ontwerp herhaaldelijk veranderd, net als de bouw en de werkwijze en organisatie van De Nijs. Maar het nu gerealiseerde plan is nog net zo eigen en ambachtelijk als het oorspronkelijke ontwerp.

Afgelopen vrijdag werd het kantoor in Warmenhuizen feestelijk geopend.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie