Peter Zumthor wint prestigieuze Pritzker Prize

Peter Zumthor wint prestigieuze Pritzker Prize

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-04-2009

De Zwitserse architect Peter Zumthor heeft de Pritzker Prize 2009 gewonnen. Dit is de meest prestigieuze architectuur-prijs ter wereld. Zumthor (1943) geldt als een estheticus met een klein maar zeer verfijnd oeuvre. Van de Zwitser wordt een groot project gerealiseerd in Leiden, de Meelfabriek. Dat meldt de Volkrant.

Tot Zumthors bekendste ontwerpen behoren de kuurbaden in het Zwitserse Vals, het Kunsthaus in Bregentz (Oostenrijk) en het Kolumba museum in Keulen.

Hij werkt vanuit een kleine studio in een gehucht in de Alpen waar hij slechts mondjesmaat opdrachten aanneemt. Zijn faam onder architecten is er niet minder om. Vooral zijn materiaalcombinaties, detaillering en zijn tijdloze moderniteit zijn van een onbetwiste kwaliteit.

In Nederland
In Leiden renoveert Zumthor de Meelfabriek, een groot industrieel complex uit de 19de eeuw. Het is een gezichtsbepalend object waar woningen, ateliers, winkels, galeries en horeca komen.

Zumthor was onder de indruk van de structuur van de fabrieken en silo’s die hij intact laat. De gevels waren voor hem niet heilig. Zumthor verraste het stadsbestuur door niet alleen te renoveren maar ook twee forse nieuwe gebouwen aan het complex toe te voegen.

Bron: De Volkskrant

De fabriekscomplex in Leiden vanuit de luchtDe fabriekscomplex in Leiden vanuit de lucht

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.