Pierre Cuypers icoon vaderlandse geschiedenis

Pierre Cuypers icoon vaderlandse geschiedenis

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-07-2008

De Limburgse architect Cuypers is belangrijk in de Nederlandse geschiedenis. Dat concludeert het Radio 5-programma Plein 5 in haar ‘Canon der Provinciën’. Dit is een lijst met onderwerpen die niet mogen ontbreken in de geschiedenisles op de Nederlandse school.

Vrijdag 4 juli tussen 14 uur en 16 uur licht Cuypers-specialist Bernadette van Hellenberg Hubar (adviesbureau Res nova) in de uitzending van Plein 5 toe waarom Cuypers van onschatbare waarde is voor de Limburgse en Nederlandse geschiedenis.

Canon der provinciën
In 2006 presenteerde de Commissie van Oostrom de Canon van Nederland, een lijst van vijftig onderwerpen, die chronologisch een samenvatting geeft van de Geschiedenis van Nederland. Onderwerpen die niet zouden mogen ontbreken in de geschiedenisles op een Nederlandse school.

Het radioprogramma Plein 5 van de NCRV maakte samen met haar publiek een eigen Canon der provinciën, van kwesties die belangrijk zijn in de Nederlandse geschiedenis. Welke persoon, welke veldslag, welke uitvinding is zó belangrijk geweest in de geschiedenis dat hij niet mag ontbreken? Luisteraars konden per provincie bepalen door hun stem uit te brengen. Cuypers was de uitkomst van de keuze van Limburg.

Cuypershuis
Anno 2008 kan Cuypers weer een belangrijke economische impuls aan Roermond geven. Het belang van zijn historisch erfgoed staat volop in de aandacht en speelt een rol van betekenis voor het toerisme. Bovendien krijgt Roermond een Cuypershuis. Na restauratie en verbouwing van het huidige Stedelijk Museum Roermond ontstaat een pand waarin Pierre Cuypers de aandacht krijgt die hij en zijn werk verdienen. Cuypers werkplaatsen komen daarbij opnieuw tot leven. Het Cuypershuis is een museum dat voldoet aan de eigentijdse maatstaven voor een leerzaam en plezierig museum vol nieuw elan.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.