Piet Goede, architect, fotograaf en kunstenaar

Piet Goede, architect, fotograaf en kunstenaar

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 12-05-2013

Het Gorcums Museum organiseert van zaterdag 1 tot en met zondag 9 juni 2013 de tentoonstelling Piet Goede, multitalent,  met verkoop van kunstwerken en foto’s van Piet Goede.

Piet Goede (1918-2006) was allereerst architect, later fotograaf en uiteindelijk een veelzijdig beeldend  kunstenaar. Bij architectenbureau Duintjer, onder meer bekend van de  Nederlandse Bank in Amsterdam, was hij hoofdontwerper. Eerder werkte hij samen met belangrijke architecten van de  wederopbouw. Maar Piet Goede was ook een begenadigd fotograaf. Van 1957 tot  1963 maakte hij voorpaginafoto’s voor de Groene Amsterdammer. Een aantal foto’s is aangekocht door het Stedelijk Museum Amsterdam, een ander deel wordt beheerd door het Gemeente Archief Amsterdam. In 1966 won hij de prestigieuze ‘Meister der Leica’-prijs.

Kunstobjecten te koop

Bij leven wilde Piet Goede weinig van zijn sculpturen verkopen. Zijn erven hebben onlangs besloten een deel van zijn werken beschikbaar te stellen voor verkoop, onder voorwaarde dat de opbrengst naar het goede doel gaat, in dit geval naar het Nederlands Herseninstituut.
Piet Goede maakte objecten van hout en staal. Met name zijn plastieken, spiraalvormige structuren die zijn geïnspireerd op de natuur, zijn indrukwekkend. Zij roepen associaties op met supergrote spiraalvormige sterrenstelsels of met de miniscule dubbele helix van het DNA molecuul.

Turks Fruit en Dick Swaab

Een leuk detail is dat de film ‘Turks Fruit’ zich voor een deel afspeelt in het atelier van Piet Goede. Adelbert Goede, een zoon van Piet Goede, begeleidt de tentoonstelling en zal van 1 tot 9 juni  aanwezig zijn voor het verstrekken van informatie. Hoogleraar Hersenonderzoek Dick Swaab zal de tentoonstelling op 1 juni openen met een lezing over ‘Kunst en het Brein’.

Gorcums Museum , Grote Markt 17, 4201EB Gorinchem
Open: 1 t/m 9 juni 2013, dinsdag t/m zaterdag 10-17 uur, zondag 11-17 uur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.