Piet Oudolf krijgt oeuvreprijs

Piet Oudolf krijgt oeuvreprijs

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 25-06-2013

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2013 wordt toegekend aan tuin- en landschaps-ontwerper Piet Oudolf. Naast ontwerpen van privé tuinen, heeft Oudolf internationaal vooral naam gemaakt met ontwerpen van parken en openbare ruimten. Zo heeft hij in New York een park op de High Line en de Gardens of Remembrance in The Battery ontworpen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op de WTC-torens. De uitreiking van de oeuvreprijs van het Cultuurfonds vindt plaats op 11 november 2013.

Het Cultuurfonds heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2013 toegekend aan Piet Oudolf vanwege zijn verdiensten op het gebied van tuin- en landschapsontwerp. Zijn werk binnen deze disciplines is uniek en toonaangevend, het is van grote invloed op waardevolle ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten en het vindt aldus overal navolging. Met zijn werk en denkbeelden heeft hij bovendien aanverwante vakgebieden, zoals vormgeving en architectuur, een krachtige impuls gegeven. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is van mening dat hij hiervoor in Nederland nog niet de erkenning heeft gekregen die hem toekomt.

Piet Oudolf
Piet Oudolf (Haarlem, 1944) ontdekte zijn passie voor planten op latere leeftijd. Na diverse banen ging hij op 26-jarige leeftijd een opleiding voor tuinontwerper volgen. In 1976 startte hij zijn eigen ontwerp- en adviesbureau, eerst in Haarlem en vanaf 1982 in Hummelo. Tot 2010 heeft hij in Hummelo samen met zijn vrouw Anja ook een eigen kwekerij gehad. Oudolf staat bekend om het integreren van verschillende grassen in zijn ontwerpen. Ecologie speelt een belangrijke rol in zijn werk, waarbij hij ook nadrukkelijk let op de vormen en structuren van planten die op esthetische wijze passen in de omgeving. Hiermee geldt Oudolf als een belangrijke representant van de New Perennial movement.
Naast ontwerpen van privé tuinen, heeft hij internationaal vooral naam gemaakt met ontwerpen van parken en openbare ruimten. Zo heeft hij in New York de Gardens of Remembrance in The Battery ontworpen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op de WTC-torens. Andere voorbeelden van prestigieuze internationale opdrachten zijn The High Line in New York en de Lurie Garden als onderdeel van het Millenium Park in Chicago. Hij heeft diverse boeken over tuin- en landschapsontwerpen op zijn naam staan, waaronder Ontwerpen met planten (1999) en Plannen en planten (2013). Verder is hij gastprofessor op het gebied van landschapsarchitectuur bij de universiteit van Sheffield (Engeland).

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs
De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuurbehoud. Eerdere winnaars zijn Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).
Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van 150.000 euro verbonden. De winnaar krijgt een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro en daarnaast een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro, waarvan hij de naam en doelstelling zelf mag bepalen. De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt op 11 november 2013 uitgereikt in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.