Piet Oudolf krijgt Sikkens Prize 2022

Actualiteiten, Nieuws

Piet Oudolf krijgt Sikkens Prize 2022

Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-10-2022

Op zondag 2 oktober nam Pie Oudolf op Voorlinden de Sikkens Prize 2022 in ontvangst. De tuinarchitect ontwierp een tuin om het museum die drie seizoenen per jaar bloeit. Hij schilder met bloemen en planten als een kunstwerk dat nooit af is en waarin verval wordt omarmd.

Oudolf ontvangt de prestigieuze Sikkens Prize voor ‘zijn indrukwekkende bijdrage aan de kleurbeleving van parken en tuinen over de hele wereld’, aldus de Sikkens Foundation. Hij laat bijvoorbeeld zien ‘dat verkleurde planten, bruintinten en andere aardse tonen even interessant zijn als heldere, felle kleuren’. Eerder ontvingen grootheden als Gerrit Rietveld, Donald Judd en Le Corbusier de prijs.

Piet Oudolf legde ook de tuin van Voorlinden aan volgens een weloverwogen ontwerp, dat duidelijk verwijst naar de klassieke tuinarchitectuur. Op diverse plekken wordt de kleurrijke bloemenzee omkaderd door gazonpaden of met gras begroeide verhogingen, waardoor het vrije spel van coulissen in de tuin wordt versterkt. De tuinen zijn zowel van buitenaf als van binnenuit te bewonderen – een aangenaam samenspel tussen kunst, architectuur en natuur.

The Dutch Wave

Piet Oudolf (1944) is een Nederlandse landschapsarchitect. Hij woont en werkt in het Gelderse Hummelo en zijn tuinen en parken zijn internationaal bekend.

Hij behoort tevens tot ‘The Dutch Wave’, een stroming in de tuinarchitectuur waarbij natuurlijke plantengemeenschappen, kunst en de seizoenen de belangrijkste inspiratiebronnen vormen. Piet Oudolf oogstte eerder lof met zijn ontwerpen voor de Highline in New York City en het Millennium Park in Chicago. Hij ontving diverse prijzen en onderscheidingen voor zijn werk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.