Pinakels bepalen silhouet wijk De Oriënt

Pinakels bepalen silhouet wijk De Oriënt

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-03-2011

Middenin de Haagse wijk Transvaal verrijst De Oriënt: 100 eengezinswoningen en appartementen gelegen rond 3 geschakelde binnenpleinen.

Architect Wilfried van Winden van WAM architecten heeft zich laten inspireren door de Oriëntaalse cultuur.
Zo komen op de gevels ruim 100 sierlijke pinakels van elk 3,5 meter hoog die het wooncomplex haar markante silhouet gaan geven. De pinakels zijn vorige week geplaatst op de modelwoning die zaterdag 5 maart is geopend.

Balinese tempel als inspiratie
Een Balinese tempel diende ter inspiratie voor de pinakels die architect Wilfried van Winden aan het ontwerp van de gevels toevoegde. ‘De pinakels zijn een belangrijk onderdeel van de architectuur en bepalen het silhouet van het project’, legt Van Winden uit. ‘Daarnaast herken je er ook de Haagse Art-nouveau stijl in, van begin vorige eeuw. Ik zie dit project als een mooi voorbeeld van Fusion architectuur’. Samen met de gekleurde geglazuurde bakstenen onder de dakrand vormen de pinakels de bekroning van De Oriënt.
Elke woning krijgt een pinakel en daarnaast worden er extra geplaatst op de plekken waar de dwarsstraten op uit komen. De pinakels zijn gemaakt van een combinatie van stripstaal en plaatstaal. Naast de pinakels zijn ook de hekken bij de pleinen en de balkonhekken speciaal ontworpen voor het project. De combinatie van stijlkenmerken uit de vorige eeuw en uit het verre oosten geeft De Oriënt een eigen karakter.

Vrolijker en kleurijke architectuur
Naast de vrolijke en kleurrijke architectuur biedt De Oriënt een breed aanbod aan woningtypen. Alle woningen beschikken over een overdekte privé-parkeerplaats en buitenruimte: een eigen balkon, terras of daktuin én in het verlengde hiervan de grote gezamenlijke binnenpleinen. De naam Oriënt verwijst naar de vele Oosterse culturen die de wijk Transvaal rijk is.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.