Pioniers van het moderne Nederlandse woonhuis

Actualiteiten, Nieuws

Pioniers van het moderne Nederlandse woonhuis

Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-08-2023

Hoe heeft de avant-garde architectuur zich de afgelopen honderd jaar in Nederland ontwikkeld? En wat hebben de bewoners van ‘gewone huizen’ gehad aan de -soms wilde- experimenten van de architecten? De film Pioneers of the Dutch Modern House, geeft inzicht in de Nederlandse woonarchitectuur van de 20e eeuw.

Belangwekkend voor architectuurliefhebbers, eigenaren van moderne huizen, architecten, architectuurstudenten en iedereen met een interesse in architectuur, jong erfgoed of design. Deze film met Q&A is een gezamenlijk initiatief van Iconic Houses en Wall House #2. Kijk mee op 10 september in Wall House #2 in Groningen.   

Aan de hand van vijf thema’s komen twintig iconische huizen, verspreid door heel Nederland, aan bod: van de Amsterdamse School tot het postmodernisme, van Gerrit Rietveld tot Mart van Schijndel en vele anderen. Daarbij zijn ook beroemde voorbeelden van sociale woningbouw, een gebied waarop Nederland bijzonder succesvol was.

Na afloop van de film is er een gesprek tussen architectuurhistoricus Natascha Drabbe, directeur en oprichter van het Iconic Houses Netwerk en producent van de film, en Gea Schenk, programmeur van Wall House #2. De museumwoning is aangesloten bij het Iconic Houses Netwerk, dat internationaal uit bijna 200 moderne museumwoningen bestaat.

Thema’s

Thema’s die in de film aan bod komen:

  • Hygiëne en gezondheid in het moderne huis: Hetty Berens, conservator van Het Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld, hoe verbeterde hygiëne de huizen in Nederland gezonder maakte.
  • Paleizen voor het volk: Valentijn Carbo, architectuurhistoricus bij Hendrick de Keyser Monumenten, vertelt vanuit de modelwoning van Museum Het Schip hoe het bouwen voor de massa in de jaren twintig en vijftig er uit zag en verbindt de projecten door hun verschillen of overeenkomsten.
  • De rollen van vrouwen: opdrachtgevers en architecten. Natalie Dubois, conservator Design van het Centraal Museum Utrecht en Rietveld Schröderhuis vertelt over de verschillende en belangrijke rollen die vrouwen in Nederland speelden: Helene Kröller-Müller als opdrachtgever, Truus Schröder-Schräder als medeontwerper en Lotte Stam-Beese als architect.
  • Experimenten met ruimte: Robert von der Nahmer, architect, eigenaar van de Diagoonwoning in Delft en voormalig docent/staflid bij de Academie voor Bouwkunst Rotterdam, belicht de zoektocht naar architectonische en visuele manieren om onze beleving van ruimte en tijd te sturen, te intensiveren, en experimenten daarmee. Hij onderzoekt wat ‘wooncultuur’ genoemd wordt – de cultuur van het leven in onze huizen.
  • Het woonhuis als zelfportret: architectenhuizen. Natascha Drabbe, architectuurhistoricus, eigenaar van het Van Schijndelhuis en directeur en oprichter van het Iconic Houses Netwerk laat vier huizen zien die architecten en een kunstenaarspaar voor zichzelf ontwierpen en waar ze hun theorieën tot in het kleinste detail in praktijk brachten.

Praktisch

Toegang:: € 7,50 incl. een drankje
€ 5,00 voor vrienden en donateurs v/h Groninger Museum en/of Iconic Houses
Locatie: Wall House #2, A.J. Lutulistraat 17, Groningen
Tijd: Welkom vanaf 17.00 uur
Start film 17.30 uur
Film duurt 60 minuten, Nederlands gesproken (Engels ondertiteld)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.