Plan ‘1221’ met 54 woningen in Delft

Actualiteiten, Nieuws

Plan ‘1221’ met 54 woningen in Delft

Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-04-2022

In samenwerking met gebiedsontwikkelaar AM geven de gemeentes Delft en Den Haag de historische spanten van de te slopen bebouwing op de Haringlocatie in Delft een nieuwe bestemming. De bestaande bebouwing gaat plaatsmaken voor het plan ‘1221’ met 54 woningen. Het aanbod bestaat uit vijftien vrije sector koop eengezinswoningen en 39 huurappartementen. Minimaal 20% moeten middeldure huurappartementen zijn en tevens omvat het plan een commerciële ruimte voor een huisarts.

In samenwerking met Steenhuis Bukman Architecten uit Delft heeft gebiedsontwikkelaar AM het nieuwe plan (www.1221-Delft.nl) uitgewerkt. Het ambitieniveau op het gebied van duurzaamheid en energie ligt hoog. 1221 wordt ontwikkeld en gerealiseerd volgens de laatste kennis en kunde op het gebied van energietransitie, klimaatadaptatie, biodiversiteit, schone mobiliteit en een circulaire economie. De bebouwing slaat zo een brug naar een nieuwe toekomst, waarin duurzaam samenleven met de natuur de standaard is.

Zo gaan de woningen op in de groene omgeving en worden ze voorzien van beplanting en huisvesting voor vogels, vleermuizen en insecten. Bovendien krijgen alle woningen een regenton en voorzieningen om na hevige regenval het water vertraagd af te voeren en/of een tijd te bergen. Hiermee is de hittestress te reduceren en kan het water verdampen.

De sloop, het archeologisch onderzoek en de bodemsanering zijn al eerder gestart. De bouw van de woningen start naar verwachting in mei 2022. De oplevering aan de nieuwe bewoners is volgens planning eind 2023.

Historische spanten

Op de ontwikkellocatie was jarenlang de technische groothandel Haring gevestigd. De heer Haring heeft in de jaren vijftig tweedehands spanten gekocht. Hiermee heeft hij een deel van de nu te slopen hallen circulair opgebouwd. De gemeente Delft heeft ten behoeve van de ontwikkeling van Nieuw Delft de opstallen van groothandel Haring gekocht en hiermee de historische spanten ontdekt.

Martina Huijsmans, wethouder gemeente Delft: “Een prachtige vondst! De sierlijke, ijzeren spanten zijn van grote historische waarde. Niet alleen vanwege de bijzondere vorm, het materiaalgebruik en de constructiewijze, maar ook omdat ze een tastbare herinnering vormen aan het railverleden van Den Haag. De spanten vormden ooit de draagconstructie van het oude stoomtramstation in Scheveningen. Gemeente Delft brengt de spanten terug naar de plaats van oorsprong. Ze krijgen daar vast een mooie nieuwe bestemming.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.